Nagyvilág

2008.03.18. 13:14

Menesztették a vámparancsnokokat

<p>Ukrajna – Az országos vámszolgálat vezetője menesztette a Nyugat-Ukrajnai Regionális Vámparancsnokság és a hozzá tartozó – köztük a kárpátaljai – határállomások vámhivatalainak teljes vezető testületét.</p>

Valerij Horoskovszkij, az országos vámszolgálat elnöke ezt a határátkelőkön keresztül átjutó csempészáruk egyre növekvő mennyiségével indokolta. Egyben Oleg Hojt nevezte ki az országos vámszolgálat nyugati regionális parancsnokságának vezetőjévé.

Az új főnök megbízatása azonban nem tart majd soká, a kádercserék ugyanis minden szinten kéthavonta ismétlődni fognak mindaddig, míg teljes felszámolásra nem kerül a vámhatóságok érintettsége a csempészbizniszben.

A döntés váratlan hidegzuhanyként érintette az érintett vámtisztviselőket, kiváltképp pedig Olekszandr Morgunt, a Nyugat-Ukrajnai Regionális Vámparancsnokság alig egy hónapja kinevezett vezetőjét.

A döntés hátterében a gépjármű-csempészet terén nemrég feltárt, tömeges méretű visszaéléseket nevezték meg az illetékesek, s alighanem csak az i-re tette fel a pontot a minapi rekordfogás, amikor is a záhonyi vámosok több mint negyedmillió (!) doboz, zárjegy nélküli cigarettát találtak három Ukrajnából érkezett vasúti tehervagonban.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik