Nagyvilág

2008.03.06. 12:51

Felszámolták a gammasugár-forrást

<p>Kárpátalja – A donecki székhelyű Radon Állami Egyesülés felszámolta a Palló-Csap teherforgalmi pályaudvaron közel egy hónapja keletkezett gammasugár-forrást.</p>

Mint arról korábban beszámoltunk, folyó év február 10-én az úgynevezett Palló-Csap vasúti teherpályaudvar területén a megengedett maximális határértéket (0,3 mkSv/ó) több mint hatvanszorosan meghaladó (19-20 mkSv/ó) gammasugár-forrásra bukkantak a környezetvédelmi és sugárbiztonsági osztály munkatársai, mintegy 600 méterre az átadás-átvételi iroda épületétől, a harmadik vágány tövében.

A maximális sugárzást közvetlenül a talaj felszínén mérték. A folt eredete mindmáig tisztázatlan, ám nagy a valószínűsége, hogy az egyik Szlovákia felől érkezett, s azóta már tovagördült teherszerelvény valamelyik tartálykocsijából kerülhetett oda. A katasztrófa-elhárítás és a közegészségügyi felügyelet szakemberei a szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégzése érdekében mintát vettek a talajból.

A sugárforrásul szolgáló szennyeződés utilizálásával az illetékes hatóságok a donecki székhelyű, s az ilyen feladatok elvégzésére szakosodott Radon Állami Egyesülést bízták meg, amelynek munkatársai közel fél tonna talajmennyiséget távolítottak el a helyszínről, annak helyét pedig lebetonozták.

Szükségesnek tartjuk kiemelni, hogy a híradásokkal ellentétben a sugárzás nemCsapon vagy Palló község közelében történt! A szóban forgó teherpályaudvar az Ungvár-2 állomáson túl, az ottani kiserdő mellett található, távol minden lakott településtől. Légvonalban körülbelül az ungvári járási Koncháza és Őrdarma között félúton terül el.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!