Nagyvilág

2008.03.04. 15:22

Albán felhívás a szerbekhez

<p>Koszovó - Koszovó vezetői arra kérik a szerbeket, hogy térjenek vissza a normális életvitelhez, hagyjanak fel a tiltakozó akciókkal, az alkalmazottak, tisztségviselők pedig vegyék fel ismét munkájukat, hivatalukat.</p>

Belgrádot pedig arra szólítják fel, hagyjon fel a koszovói feszültség szításával.

Fatmir Sejdiu koszovói elnök felhívásához csatlakozott Pieter Feith, az EU koszovói különmegbízottja, amikor kijelentette, hogy egy ideig még várnak, hogy a szerbek jobb belátásra térjenek. Ez különösen a szolgálatból kilépett szerb rendőrökre vonatkozik. De távoztak a szerbek az önkormányzatokból, a közszolgálatokból illetve más intézményekből is Koszovszka Mitrovicában folytatódtak a tüntetések is.

A függetlenségét több mint két hete egyoldalúan kikiáltott Koszovó kérdésében Belgrád sem enyhít álláspontján. A Szerb Radikális Párt olyan határozati javaslatot terjeszt a nemzetgyűlés elé, hogy Szerbia Koszovó nélkül nem csatlakozik az EU-hoz. Javaslatukat a Vojiszlav Kostunica   kormányfő vezette Szerbiai Demokrata Párt is támogatja, ami azt jelenti, hogy meglesz a parlamenti többség. A miniszterelnök kedden politikai egységre szólította fel a szerb pártokat Koszovó védelmében. Borisz Tadics államfő Demokrata Pártja - amely nem kapcsolná össze Koszovó kérdését az uniós közeledéssel - pedig egyre kevésbé tudja megakadályozni az újra erősödő Európa-ellenességet.

Közben a belgrádi kerületi ügyészség vizsgálatot kezdeményezett egy személy ellen annak alapos gyanújával, hogy többedmagával ő okozta a tüzet az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének épületében. Javasolta továbbá, hogy a gyanúsított ellen rendeljenek el vizsgálati fogságot. A közbiztonság veszélyeztetésének vétségéért a szerb törvények szerint akár 12 év börtönbüntetés is kiróható.

Február 21-én a belgrádi diplomáciai képviseletekre több százan támadtak, a rendőrök pedig egy ideig nem védték az épületeket. A történtekért Washington a szerb kormányt teszi felelőssé, mert szerintük a hatóságok számíthattak a támadásra, de mégsem voltak ott. Az amerikai kormányzat nehezményezi a szerb politikusok uszítónak minősíthető beszédeit és azt is, hogy nem ítélték el azonnal és egyértelműen a támadásokat. Sőt, egyes politikusok "jogos felháborodásnak" nevezték a nagykövetségeket ért támadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!