Nagyvilág

2008.03.04. 14:23

A kormányfő pártja nem támogatja a magyarokat

<p>Ukrajna-Kárpátalja – A regnáló ukrán kormányfő nevével fémjelzett politikai tömörülés megyei frakciójának tagjai kikérték maguknak azt a feltételezést, hogy a magyar kisebbséget támogatják.</p>

A Júlia Timosenko tömb megyei tanácsi frakciójának tagjai mély felháborodásuknak adtak hangot az 5 kanal (5. csatorna) országos tévécsatorna Majdán (Tér) c. műsorában elhangzottakkal kapcsolatban. Az adás során ugyanis Oleg Tahnibok, a Szvoboda Összukrán Egyesülés elnöke úgy fogalmazott, hogy a kárpátaljaiBJUT-osok teljes mellszélességgel támogatták a ruszin nemzet törvényesítését és a Vereckei-hágón felállítandó magyar honfoglalási emlékmű jóváhagyását.

A Kárpátalja Megyei TanácsBJUT-frakciójának tagjai ezzel kapcsolatban hivatalos közleményben tudatták, hogy a 2007. március 7-én napirendre tűzött, ruszin-kérdéssel kapcsolatos szavazástól egyedül az ő képviselőik maradtak távol.

Ami pedig a magyarokvereckei emlékművét illeti, arra a 90 fős képviselői testületből mindösszesen 42-en adták „áldásukat”, s bármennyire kardoskodott mellette Ivan Baloga, az elnökpárti Nasa Ukrajina megyei vezetője – az Elnöki Titkárság vezetőjének öccse –, többen az ő frakciójából is a honfoglalási emlékmű ellen szavaztak.

A Júlia Timosenko tömb kárpátaljai képviselői közölték, hogy amennyiben Oleg Tahnibok tovább folytatja rágalmazásait, úgy jogi útra terelik a kérdést.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!