Nagyvilág

2007.12.09. 10:18

Az izraeli biztonsági kabinet Iránról tárgyal

<p>Az izraeli biztonsági kabinet vasárnap tanácskozik az Iránról nyilvánosságra került legfrissebb amerikai jelentés következményeiről - jelentette be vasárnap az izraeli katonai rádió.</p>

A kormány szóvivője megerősítette a kabinetülés tényét, annak napirendjéről nem nyilatkozott - az AFP francia hírügynökség szerint.

Hétfőn hozták nyilvánosságra 16 amerikai titkosszolgálat jelentését, amely George Bush amerikai elnökkel ellentétben azt állítja, hogy Iránnak nincs atomprogramja, és atombomba előállítására 2015-ig nem is lesz képes.

Irán győzelemként értékelte a váratlan fordulatot, Párizs és London bejelentette, hogy az ENSZ szankciókat továbbra is fenn kell tartani a perzsa állammal szemben. Az amerikai elnök szerint Irán komoly fenyegetést jelent, elszigetelését csak még szigorúbb intézkedésekkel lehet biztosítani. Bush elnök a jelentés megjelenése után felhívta telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hu Csin-taó kínai elnököt.

Az ENSZ korábban arra kötelezte Iránt, hogy fejezze be urándústó-programját, amíg nem bizonyosodik be, hogy az kizárólag békés célokat szolgál. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ), az ENSZ illetékes szervezete szerint semmi sem bizonyítja, hogy Iránban atomfegyver kifejlesztésén dolgoznának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!