Nádudvar hírei

2018.06.22. 13:31

Odafigyelés, fertőtlenítés: ismét több a beteg Nádudvaron

Nádudvar - A magas lázzal, hólyagos kiütésekkel járó betegség általában 7-10 nap alatt elmúlik.

Nádudvar - A magas lázzal, hólyagos kiütésekkel járó betegség általában 7-10 nap alatt elmúlik.

Ismét több a hólyagos kéz-láb-szájfertőzéses beteg Nádudvaron, járványról azonban semmi esetre sem lehet beszélni, inkább az orvoshoz forduló gyermekek körében dominánsnak tekinthető jelenleg ez a betegség – tájékoztatta a Naplót dr. Balogh Andrea Nádudvaron dolgozó házi gyermekorvos.

Szájecseteléssel

Leginkább a bölcsődés, óvodás korosztály kaphatja el ezt a cseppfertőzéssel terjedő, vírus okozta betegséget. A legkisebbek a legvédtelenebbek, mert ők sok mindent a szájukba vesznek, alkalmanként még egymás játékát, poharát is, és a higiéniai szabályokkal nincsenek, nem lehetnek tisztában"

– folytatta a doktornő, aki a tünetekről is beszélt: – Először a rossz közérzet, majd a magas, 39-40 fokos láz jelentkezik, és erre 1-2 nappal a torokfájás, és ezzel egy időben a szájban megjelennek az elváltozások. Először piros kiütések formájában, amely hólyagokká alakulnak. De nem csak a szájban, hanem a test más részein, tenyéren, talpon, farpofákon is lehetnek hólyagok. A betegség 7-10 napig tart átlagosan.

A kezelésnél fontos a beteg itatása, hogy ki ne száradjon. Szájecsetelőt érdemes használni naponta öt alkalommal étkezések között. Nagyon fontos a gondos fertőtlenítés, amellyel megakadályozható, hogy a fertőzést a család többi tagja elkapja. Fertőtleníteni kell, amire a beteg nyála rákerült. Kerülni kell a fűszeres, savas ételeket, mert az fájdalmas, csípő érzést válthat ki.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!