Adatbiztonság

2019.11.08. 13:45

Az Office 365 és az adatbiztonság

Ha a felhős szoftverek kerülnek szóba, a legtöbb vállalkozónak a Microsoft Office 365 programcsomagja jut az eszébe. Joggal, hiszen irodai programokat mindenki használ, a felhős Office csomagok pedig az elmúlt években szinte észrevétlenül leváltották a hagyományos, telepített (gyakran illegálisan használt) Office-t.

Mit ment a Microsoft?

Csukd be a szemed! Képzeld el, mi lenne a vállalkozásoddal, ha holnap reggel nem férnél hozzá levelezésedhez, a naptáradhoz, a OneDrive-on tárolt fájlokhoz és a többi, Office 365-os adataidhoz?. Nyilván nem tudnál dolgozni. És ha mindez az egész céget érintené? Katasztrófa! Most nyisd ki a szemed és lélegezz néhány mélyet. Nem történt semmi. Még nem, de bármikor megtörténhet!

Rengeteg felhasználó és meglepően sok Microsoft viszonteladó partner (angol rövidítéssel MSP) teljes biztonságban érzi magát, mivel azt hiszi, hogy a Microsoft automatikusan menti az Office 365 adatait. Tévednek. A felhős Office 365-nek nincs ilyen funkciója. A Microsoft kizárólag a szoftverért vállal felelősséget, az adatok épsége, biztonsága, mentése a felhasználó felelőssége.

Honnan jön a segítség?

Amikor egy vállalkozás Office 365 fájljait ellopják, blokkolják, túszul ejtik vagy megsemmisítik kihez fordul? Természetesen Microsoft viszonteladó partneréhez. Tőle veszi a “biztonságos” szolgáltatást, tőle várja baj esetén a segítséget is. Megoldásra van szükség. Jobb már a baj bekövetkezte előtt megoldást kínálni.

A védtelen Office 365 fájljaiban okozott kár helyreállítása költséges és gyakran csak részeredményekkel jár. A vevő gyakran nem mérlegeli, ki is a felelős az elszenvedett veszteségekért, hanem úgy érzi, hogy az MSP hagyta cserben. Vajon számíthat a viszonteladó tartós, jó üzleti kapcsolatra egy ilyen vevővel? Aligha.

Megoldás: a teljes körű biztonsági mentés

Az antivírus szoftver, vagy végpontvédelem sem nyújt 100 százalékos adatbiztonságot. Az Office 365 biztonsági stratégia meghatározó eleme kell legyen a biztonsági mentés. Javasoljuk ezeket vizsgáld meg egy ilyen mentéssel kapcsolatban:

  • kiterjed-e valamennyi használt Office 365 fájra (Outlook, Naptár, OneNote, SharePoint stb.),
  • “külső helyszínen” (lehetőleg az Office 365 tárolási helyén) történik-e,
  • a mentés állapota akár egy korábbi időpontra is visszaállítható,
  • a tárolt biztonsági mentés biztosítja-e az adatok 100 százalékos helyreállítását?
  • Office 365 és biztonsági mentés egyetlen csomagban

    A felhasználók igényei jelentősen eltérhetnek egymástól. Egyetlen csomaggal lehetetlen minden igényt kielégíteni. Érdemes tehát többszintű csomagajánlatokat megnézni!

    Ezeket a szempontokat kell megvizsgálni, amikor biztonsági mentési szolgáltatás kialakítását tervezed az Office 365 köré:

  • Automatizálás – A manuálisan futtatott adatmentés és archiválás mindig hibaforrás. Válassz olyan szoftvert, ahol előre beállíthatók a funkciók!
  • A biztonsági mentés gyakorisága – A napi mentés túl ritka, két mentés közben bekövetkezhet a katasztrófa. Olyan megoldást válassz, ahol naponta több mentés készül, így mindig visszaállítható egy korábbi állapot.
  • Titkosítás és biztonság – Az adatok elérhetősége és a szolgáltatás frissítése 99,99% legyen. Használj 256 bites titkosítást tárolás és adattovábbítás közben!
  • Korlátlan tárolás lehetősége – az igénybe vett tárhely szerinti fizetés lehetőségét biztosítja-e a szolgáltató.
  • ÖSSZEFOGLALVA

    Az Office 365 önmaga nem tartalmaz beépített mentést. Az irodai szoftverrel csomagban eladott biztonsági mentési szolgáltatásokkal megelőzhetők a későbbi problémák és biztonságban folyhat az üzletmenet.

    Ha megfelelő szolgáltatás csomagot szeretne használni, keressen minket!

    Lansoft Trade Kft.

    Tel.: 06 52 502 494

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!