Magyarország

2017.04.11. 13:51

A CEU-ügy és az országimázs

Debrecen - Azzal, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását (a lex CEU-t), az államfő a határozott nemzetközi tiltakozás ellenére nem élt azzal a lehetőséggel, hogy visszaküldje a törvénymódosítást a parlamentnek, vagy normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól. Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem professzora, és Bod Péter Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora is úgy véli, hogy rosszul tette…

Debrecen - Azzal, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását (a lex CEU-t), az államfő a határozott nemzetközi tiltakozás ellenére nem élt azzal a lehetőséggel, hogy visszaküldje a törvénymódosítást a parlamentnek, vagy normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól. Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem professzora, és Bod Péter Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora is úgy véli, hogy rosszul tette…

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) professzora szerint alapvetően politikai döntés született, joginak tűnő csomagolásba rejtve. „Ha ugyanis a köztársasági elnök akarta volna, akkor tudott volna jópár olyan alkotmányos, jogi kifogást emelni, ami miatt nem írta volna alá a törvénymódosítást. Ez a követekező lépés az illiberális állam felé, hogy korlátozni kell az egyetemek autonómiáját, az intézmények szabadságát. Jelképes lépésnek tekinthető, hogy éppen a CEU-val próbálnak precedenst teremteni” – mondta a professzor, aki egyébként azt tapasztalja, hogy az egyetemi tanárok nagy része rokonszenvez a CEU-val, a létét, az eredményeit elismeri és nagyra becsüli. Az más kérdés, hogy vérmérséklet és bátorság szerint ki-ki hangot ad ennek a meggyőződésének vagy sem. – Pontosan érezzük, hogy ilyen alapon a mi intézményeink autonómiáját is elkezdhetik kikezdeni, miként ez a kancellári rendszerrel már el is kezdődött – fűzte hozzá.

Bátor kiállás

A pécsi tudós a Naplónak hangsúlyozta, hogy a tudományos szabadság nagyon fontos dolog (lenne), amibe nem kellene a politikának beleszólni. Szerinte, ha a CEU oktatásával valami probléma van, akkor azt a megfelelő tudományos és tudománypolitikai fórumokon kellene elintézni, nem izomból. „Ugyanakkor egyfajta egzisztenciális félelem is érezhető az oktatók körében. Ezért is lepett meg, hogy nálunk a PTE-en a közgazdasági kar oktatóinak 95 százaléka aláírt egy elég bátor hangvételű nyilatkozatot, amiben szolidaritást vállalunk a CEU-val” – fogalmazott Mellár Tamás.

Nehéz elmagyarázni

Bod Péter Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora úgy véli, hogy ha felsőoktatási kérdésként kezelték volna ezt az ügyet, akkor előzetesen nyilván kikérték volna az MTA álláspontját, a rektori értekezlet véleményét, meghallgatták volna az érintett felsőoktatási intézményeket.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

– Ezzel szemben rendkívüli sebességgel, egyetlen hét alatt végrehajtott törvénykezési akciót láthattunk, amiből azt szűri le az ember, hogy itt a motívumok finoman szólva nem felsőoktatási jellegűek voltak. Miután nem egy intézmény sorsáról van szó, hanem a felsőoktatással és az egyetemi élettel kapcsolatos szabályok rapid megváltoztatásáról, ez sokakat megmozgat és adott esetben tiltakozásra késztet. Éppen az Economist című lapot olvasom és külföldön is elég általános az a vélekedés, hogy a történtek messze túlmutatnak a CEU-n. Az az országimázs, aminek a javítására tízmilliárdokat költ a magyar állam, és aminek a pozitív alakulása roppant fontos lenne egy olyan világban, amikor gyorsan mozognak a beruházások, az intézmények, az üzletek, az komoly vereséget szenvedett. Mert nagyon nehéz elmagyarázni a külvilágnak, hogy mi a gond azzal, hogy van Magyarországon egy egyetem, aminek a diplomáját nemzetközileg elismerik – jelentette ki Bod Péter Ákos.


Öntudatra ébrednek

A neves közgazdász professzorok (Mellár Tamás évekkel ezelőtt a Közonti Statisztikai Hivatal elnöke, Bod Péter Ákos pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt) szerint a CEU túléli ezt a politikai támadást, a kormány viszont rosszul mérte fel az erőviszonyokat, ami politikai költség tekintetében még sokba kerülhet Magyarországnak. Ugyanakkor az utcai demonstrációk alkalmával egyetemi tanárként örömmel tapasztalták, hogy az egyetemi ifjúság egye inkább öntudatra ébred, és felismeri, hogy az ő jelenük és jövőjük, valójában a létük a tét.


Hét dékán szerint a Debreceni Egyetemet nem kellene belevonni a CEU-ügybe.

A Köztársasági Elnöki Hivatal előtt tüntettek hétfő késő este, miután Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, és az megjelent a Magyar Közlönyben.

Elrendelte az államfő a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését - áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában, amelyet hétfőn küldött el hivatala az MTI-nek.

A Central European University (CEU) határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását - tájékoztatták hétfő esti közleményükben az MTI-t. Kiemelték: ennek megfelelően a CEU haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!