Magyarország

2017.02.17. 17:48

Újra eredeti helyén a tiszacsegei komp

Tiszacsege - Március második felétől ismét járhat a szállító eszköz Tiszacsege és Ároktő között.

Tiszacsege - Március második felétől ismét járhat a szállító eszköz Tiszacsege és Ároktő között.

Visszaérkezett eredeti kikötőjébe, a tiszacsegei révállomásra a tiszai jégzajlás miatt néhány napja elszabadult komp péntek délután. A járművet egy vontató hajó 6 óra alatt szállította fel Kisköréről. Szilágyi Sándor a város polgármestere lapunknak elmondta: az 50 kilométerre sodródott szerkezetet most összesen 6 helyen, új drótkötelekkel kötötték ki.

Lesz mit javítani

A városvezető szerint az 1986. óta működő, többször felújított kompot alaposan megrongálták a jégtáblák. Az látszik, hogy a fedélzet felépítményei és az oldala komoly károkat szenvedett, de hogy a víz alatti részek, például a 8 légkamara milyen állapotban vannak majd csak egy alapos átvizsgálás során fognak kiderülni a következő napokban. – Szerintem olyan 3 heti munkával azért helyre lehet hozni – fogalmazott Szilágyi Sándor.

Arról is beszélt, hogy a javítás költségét minimum 10 millió forintra saccolja, mely szerencsére a település rendelkezésére áll. Az illetékes minisztériumtól pedig van ígéretük arra, hogy azt a pénzt a vis maior keretből később az államtól megkapja az önkormányzat.

Március végétől újra

A polgármester abban bízik, hogy a renoválást és az újravizsgáztatást követően március második felében újra szolgálatba állhat az egyszerre 12 személy, vagy két nagy teherautó szállítására alkalmas komp.

Az elszabadult vízi jármű és a rajta maradt, helikopterrel kimentett őr története a világsajtót is bejárta, mely után még Dubajban élő magyaroktól is kaptak biztató üzeneteket. Sőt, új helyi szólás született Tiszacsegén, mely szerint "Sodródunk mint Jani a komppal" – számolt be Szilágyi Sándor.

HBN-OCs


Szabadítsátok ki Janit: egy sztori, ami végül happy enddel záródott. Jelentkezzen, aki az előzetes alapján nem ülne be azonnal az egész estés filmre.

Jégtörőhajóval zúzzák össze a part menti jeget és terelgetik a hordalékot, amit maga után hagyott az ár a Tiszán. Az RTL Klub stábját felengedték a legnagyobb jégtörő fedélzetére. Bár szerdán feltorlódott, a jég csütörtök reggel továbbhaladt és gond nélkül átfolyt a kiskörei vízerőmű alatt. A tiszacsegei komp, amit 50 kilométeren keresztül sodort magával, végül a Tisza holtágánál megállt. Végül sikerült kivontatni a kiskörei kikötőbe.

Már a kiskörei hajókikötőben, biztonságos helyen van a komp, és várhatóan még a héten hazaszállítják – újságolta csütörtökön délután Szilágyi Sándor polgármester, aki szerint mindez a tiszai vízi rendészetnek, illetve az országos parancsnoknak, valamint az illetékes vízügyi igazgatóság vezetőjének köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!