Magyarország

2012.06.25. 15:26

OGY - Költségvetés - A kulturális bizottság támogatta a 2013-as költségvetés tervezetét

Budapest, 2012. június 25., hétfő (MTI) - Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyben 12 százalékkal, 33,1 milliárd forintra nő az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kulturális Államtitkárságának büdzséje.

Budapest, 2012. június 25., hétfő (MTI) - Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyben 12 százalékkal, 33,1 milliárd forintra nő az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kulturális Államtitkárságának büdzséje.

    A kulturális bizottság 12 igen szavazattal 3 nem ellenében általános vitára alkalmasnak találta a költségvetési törvény tervezetét.

    Az elmúlt hetek polémiái arról szóltak, képes lesz-e a kulturális vezetés a terület financiális pozícióin javítani. A benyújtott költségvetési javaslat a válasz - mondta a kulturális államtitkár. L. Simon László megjegyezte, hogy nemcsak államtitkárságának büdzséje nő 12,4 százalékkal, hanem összességében a kormányzat által a kultúrára szánt források is emelkednek.

    A Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) például már májusra sikerült teljesíteni a félévi tervet, és ha a tendenciák nem változnak, 10 milliárd forintot jóval meghaladó bevétellel lehet számolni jövőre is - hozott példát, hozzáfűzve: örvendetes tény, hogy nőni fog a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) költségvetése is azon feladatok bevezetésével párhuzamosan, amelyek az MMA köztestületi státuszának ellátásához szükségesek.

    Mint kiemelte, a filmszakmai támogatások összege nulláról 200 millió forintra emelkedik, a közgyűjteményi szakmai feladatok ellátására pedig 88 millió helyett 113 millió szerepel majd az államtitkárság büdzséjében. L. Simon László üdvözölte, hogy a kulturális bizottság hétfőn megszavazta Gyimesi Endre (Fidesz) javaslatát, miszerint lottóbevételei 10 százalékának erejéig az NKA fenntartási támogatást biztosíthasson állami kulturális intézmények számára.

    Művészeti tevékenységek finanszírozására 225 millió helyett jövőre 525 millió forint jut majd, az előadóművészeti törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokra 900 millió helyett 1,1 milliárd, míg a kulturális alapítványok, közalapítványok támogatása 490 millióról 890 millióra nő. Gazdasági társasági formában működő szervezetek támogatására 6 milliárd helyett 6,78 milliárd szerepel a költségvetésben.

    L. Simon László beszámolója szerint a Magyar Országos Levéltár 767 millió forintot kap majd, a 100 milliós többlet arra szolgál, hogy az intézmény az eddigi megyei levéltárakat magába fogadva Magyar Nemzeti Levéltárrá alakulhasson át.

    Csaknem félmilliárd forinttal 7,9 milliárdra nő a nemzeti közgyűjtemények működési támogatása, ehhez hozzászámolva a 2013-ban már rendelkezésre álló NKA-keretet, összesen 1,4 milliárdos forrásbővülés várható a területen - közölte az államtitkár.

    Mint elmondta, a Magyar Állami Operaház 3,7 milliárd forintos növekedésre számíthat, így jövőre megnyílhat az Erkel Színház, melynek működtetéséhez jelentős források szükségesek. A Pesti Magyar Színház támogatásában az ideihez képest 8,7 millió forintos többlet várható - közölte L. Simon László, megjegyezve azonban: elképzelhető, hogy a következő két évben a teátrum fővárosi fenntartásba kerül.

    Tavaszi Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője hozzátette: az önkormányzatok kulturális feladatainak támogatására a költségvetésben további 30 milliárd, míg a közszolgálati média finanszírozására 68,17 milliárd forint van előirányozva.

    Hiller István a tervezetet értékelve úgy vélte, "két év alatt a kormánytöbbségnek sikerült halál közeli állapotba juttatnia a magyar kultúrát, ehhez képest öröm, hogy az intenzív osztályra tolják át". A szocialista képviselő arányosnak nevezte a források belső elosztását és egyetértett az NKA-források megnyitásával is, az alap 2013-as főösszegét azonban alultervezettnek érezte.

    Karácsony Gergely (LMP) általános problémaként jelezte a pénzügyi környezet bizonytalanságát és a 2013-as költségvetést tarthatatlannak vélte. Félő, hogy az önkormányzatok könyvtári, közgyűjteményi és közművelődési feladatainak támogatására szánt 17 milliárd forint nagyon kevés lesz - tette hozzá. A képviselő erősen túlzottnak tartotta az MMA és a közmédia állami támogatását is.

    Gyimesi Endre komoly eredménynek nevezte a kulturális államtitkárság és az MMA forrásnövekedését, Novák Előd (Jobbik) pedig elsősorban a kultúrpolitika irányvonalát illette kritikával, nehezményezte például azt, hogy a kormánytöbbség megakadályozta a multiplexek által fizetendő artmozi-járulék bevezetését.

    Válaszában L. Simon László visszautasította Hiller István bírálatát és a szocialista kormányok államadósság-növelő intézkedéseire emlékeztetett. A 12 százalékos forrásnövekedés igenis jelentős, főleg úgy, hogy más tárcák kulturális kiadásai sem csökkentek - hangsúlyozta az államtitkár.

    A hétfői ülésen mutatkozott be a bizottság új elnökeként az L. Simon Lászlót államtitkári kinevezése után váltó Cser-Palkovics András (Fidesz) és új tagjaként - Puskás Imre helyén - Kupper András (Fidesz).

bkö brr bsa

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!