Magyarország

2008.10.16. 10:16

Pénteken markáns hidegfront érkezik

<p>Az elmúlt napok vénasszonyok nyara jellegű, kellemes időjárását okozó anticiklon fokozatosan délebbre helyeződik, így a Kárpát-medencében változékonyabbra fordul az idő, pénteken markáns hidegfront érkezik! A hétvégére hűvös, de többnyire napos időre számíthatunk…</p>

Csütörtökön reggel ismét párás lehet a levegő, és foltokban köd is képződik, igaz már jóval kevesebb helyen, mint az elmúlt napokban. Napközben gyakran lesz erősen felhős az ég, de eleinte még a napot is láthatjuk néhány órára.

A késő délutáni, esti óráktól tovább vastagodhat a felhőzet, és a borult égből északnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, szórványosan zivatar is lehet.

A zivatarokat viharos széllökések és gyenge jégeső is kísérheti. A lehulló csapadék mennyisége 5 és 15 mm között lehet. A hőmérsékletben egyelőre nem lesz komolyabb változás, reggel 10 fok köré, délután 20 és 24 fok közé melegedhet a levegő. A zivataroktól függetlenül megerősödik a déli, délnyugati szél. Melegfronti hatással számolhatunk. A közlekedés időjárási feltételei változóak lesznek: reggel a sűrű ködfoltok, míg este (főleg északnyugaton) az érkező csapadék, és az ezzel járó szélerősödés okozhat problémát.
Pénteken a nap első felében további eső, zápor valószínű, főleg a déli megyékben; majd napközben fokozatosan csökken, felszakadozik a felhőzet. A késő délutáni órákra már nem valószínű csapadék, egyre nagyobb területen lehet jellemző a napsütés. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, délután 10 és 15 fokot mérhetünk. A nap második felében jelentősen mérséklődik az északnyugati, északi szél. Hidegfront lehet hatással szervezetünkre.

Szombat reggelre leáll a szél, így hideg időre van kilátás, általában 0 és +5 fok közötti minimumok fordulhatnak elő, de a fagyzugos területeken már 2 méteres magasságban is fagyhat. Napközben friss, tiszta időre számíthatunk, sok napsütéssel, csapadék nélkül. 11-15 fokig kúszhat a hőmérő higanyszála.

Továbbra is kedvező lesz az időjárás kerti munkák végzésére, illetve a sok napsütést érdemes kihasználni, és minél több időt a szabadban tölteni, sétálni, kirándulni. Vasárnap - hasonlóan a szombati naphoz - a hűvös reggelt követően szép időre van kilátás, sok napsütéssel.

A nappal felmelegedés valamelyest már erősödik, délután 12-18 fok lehet a meghatározó. A jövő hét elején még száraz, csendes, napos idő valószínű; majd szerdától újra változékonyabbá válhat időjárásunk.
Régiónként készülő középtávú előrejelzés mellett részletes rövidtávú előrejelzés, radarkép és egyéb újdonságok a 2 éves köpönyeg.hu-n.

- koponyeg.hu -

>· Magyarország hírei
· Időjárásos fotók 
· Nagyvilági hírek
· Nézze meg videóinkat is!

Ezek is érdekelhetik