Magyarország

2008.10.15. 14:36

Pesszimisták a hazai frissdiplomások, ha álláskeresésről van szó

<p>Továbbra is pesszimistábbak a magyar egyetemisták az európai átlagnál. A hazai diákok főleg a munkavállalással, illetve a karrierrel kapcsolatban borúlátóak.</p>

Míg egy holland vagy francia pályakezdő a diploma megszerzése után körülbelül 2-2,5 hónapot jósol az első munkahely megszerzéséig, addig Magyarországon - főleg az elmaradott gazdasági fejlettségű régiókban - ennek a duplájával számolnak a hallgatók.

Az European Student Barometer az eddigi legátfogóbb felsőoktatási felmérés az Unióban, amelyet egy független berlini kutatóintézet készít minden évben. Idén 20 európai ország 550 oktatási intézményének több mint 90 ezer hallgatóját faggatták olyan témákban, mint például a mobilitási hajlandóság, a nyelvi felkészültség, az első munkahellyel szembeni elvárások, illetve, hogy mennyire elégedettek a képzésükkel. Magyarországon 24 egyetem és főiskola vett részt a kutatásban, csaknem 11 ezer - főleg közgazdász és műszaki - hallgató töltötte ki a kérdőívet.

A hazai pályakezdők pesszimizmusa szerencsére nem minden területen érvényesül; a műszaki területre készülők úgy gondolják, hogy némileg jobb helyzetben vannak közgazdász társaiknál, hisz becslésük szerint legalább tízzel kevesebb helyre kell beadni a jelentkezésüket. Az elküldött önéletrajzok és motivációs levelek számát tekintve egyébként Európa középmezőnyéhez tartozunk - derül ki a felmérésből.

Ami a nyelvtudást illeti, hazánk továbbra is elmarad a többi európai országtól, pedig a munkaerőpiacon ma már itthon is nélkülözhetetlen legalább egy, de sokszor két idegen nyelv felsőfokú ismerete. Amíg az európai közgazdász hallgatók több mint 85 százaléka beszél angolul, Magyarországon csak a diákok 56 százaléka rendelkezik tárgyalási szintű angol nyelvtudással. A műszakiak körében még rosszabb a helyzet, náluk ez az arány átlagosan 38 százalék.

Ezek is érdekelhetik