Magyarország

2008.10.21. 05:40

Ma temetik újra Janus Pannoniust

<p>Kedden temetik újra Janus Pannonius földi maradványait a pécsi Bazilikában.</p>

A volt püspököt hétfőn délután ravatalozták fel, a huszonnégy órás virrasztás alatt bárki leróhatja előtte tiszteletét. A temetési szentmise kedden délután három órakor kezdődik a baranyai megyeszékhelyen. Janus Pannoniust hétfőn ravatalozták fel, és kedden temetik újra a Bazilika altemplomában. A szertartás előtt több mint félezer mandulafát is elültetnek a humanista költő emlékére a baranyai megyeszékhelyen.

Janus Pannonius földi maradványait egy gőzölt bükkfa koporsóba helyezték, amelyet kívülről horganyzott rézlemezzel borítottak. Síremléke Dulánszky Nándor püspök mellett lesz. A temetési szentmise délután három órakor kezdődik, amelyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrál. Az újratemetési szertartást Mayer Mihály pécsi megyéspüspök végzi. Beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Boros Péter volt miniszterelnök.

Janus Pannonius 1434. és 1472. között élt. Sírját és maradványait 1991-ben találták meg a régészek a pécsi Székesegyház altemplomában, amikor a nyugati fal mentén a fűtés modernizációját végezték. Minden kétséget kizáróan idén tavasszal sikerült bebizonyítaniuk, hogy valóban a humanista költőről van szó. A kutatások szerint Janus Pannoniust először Zágrábban temették el, majd onnan egy év elteltével hozták a pécsi Bazilikába. Itt hét évig rejtegették a török uralom miatt, majd Mátyás király utasítására temették az altemplom egyik szegletébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!