Magyarország

2008.06.01. 18:48

Villám csapott a tömegbe a Gellérthegyen

<p>Villám csapott a tömegbe vasárnap délután Budapesten, egy gellérthegyi rendezvényen.</p>

2008. 06. 01. 18.40. Fiatalok sérültek meg súlyosan
Két huszonéves fiatal fiú sérült meg súlyosan a Gellérthegyen, amikor villám csapott a tömegbe egy rendezvény végén vasárnap délután a Citadellánál. A szervezők korábban felszólították az embereket, hogy mindenki hagyja el a helyszínt, mert vihar közeledik. A két fiatal fiú és egy nő azonban beálltak egy fa alá az eső elől, ide csapott be a villám

Az egyik fiú szíve leállt, őt a mentők újraélesztették. A másik fiúnak nem állt le a szíve, de elájult a villámcsapástól, a nő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Mindhármukat a Szent Imre Kórházba vitték.

Az Országos Meteorológia Szolgálat tájékoztatása szerint vasárnap már nem valószínű több villámlás a fővárosban, de vannak még viharos gócok Pest megye északnyugati részén és Bács-Kiskun megyében is. Az ügyeletes meteorológus a Független Hírügynökségnek elmondta: feltehetően az okozott bajt a Gellérthegyen, hogy a sérültek egy fa alá álltak be a viharban. Köztudott, hogy a környezetből kiemelkedő tárgyak villámlás idején vonzzák az elektromos kisüléseket. Hogy éppen melyik kimagasló fába vagy póznába csap bele a villám, az teljesen véletlenszerű, és függ attól, milyen az elektromos tér egy adott helyen - tette hozzá a szakember.


2008. 06. 01. 17.46. Hatan sérültek meg, két embert újraélesztettek
Az első információk szerint két embert újra kellett éleszteni a Gellérthegyen, ahol villám csapott a tömegbe egy rendezvény végén vasárnap délután. A szervezők korábban felszólították az embereket, hogy vihar közeledik, mindenki hagyja el a helyszínt.

Hárman azonban beálltak egy fa alá az eső elől, ide csapott be a villám. Mindhárman megsérültek, két embert kellett közülük újraéleszteni, a harmadik könnyebb sérülést szenvedett - mondta a Független Hírügynökségnek Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A Ládaderbi nevű rendezvényen három másik ember is könnyebb sérüléseket szenvedett: ketten közülük elestek, amikor a hegyről sétáltak lefelé, egy embert pedig a helyszínre siető mentőautó sodort el.


2008. 06. 01. 17,36

Három emberbe csapott villám a Gellért-hegyen vasárnap, a legsúlyosabban sérült életéért még küzdenek az orvosok, a helyszínen kitört pánikban további két ember sérült meg. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a hirtelen kitört viharban három embert ért villámcsapás.

Az áramütés erőssége az egyik sérültnél olyan erős volt, hogy életéért valamivel 17 óra után is a helyszínen küzdöttek. Egy másik ember is súlyosan megsérült, őt a János kórházba, a harmadik, könnyebb sérültet a Margit kórházba szállították.


2008. 06. 01. 17,16.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletes orvosa a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy négy ember sérült meg, de állapotukról nincs még információja.

Forrás: MTI / Függetlenhírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!