Magyarország

2008.06.17. 13:50

Kállai Ernő szeint elfogadhatatlan a "monoki modell"

<p>A kisebbségi ombudsman szerint a helyi önkormányzatok tudatosan megsértették a jogállamiság elvét, amikor munkához kötötték a rendszeres szociális segély adását.</p>

Kállai Ernő erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen ismertette az ügyről készült jelentését. Az országgyűlési biztos szerint ez a szabályozás alkotmányellenes, és nem segít a munkaerő-piacra visszakerülniük a mélyszegénységben élőknek. Ezért azt kéri az érintett önkormányzatoktól, hogy vonják vissza az erről szóló rendeleteket.

Ismeretes, hogy több önkormányzat - köztük Monok, Ivád, Sárospatak és Kerepes - közmunkához kötötte a rendszeres szociális segély kifizetését. Az ombudsman hangsúlyozta: nem fogadható el a polgármestereknek és a helyi képviselőknek az a hozzáállása, hogy a jogállamiság elvét sértve, önhatalmúlag, törvénysértő rendeleteket hozzanak. Megítélése szerint "rendkívül veszélyes és alkotmányossági szempontból aggályos" lenne, ha a "monoki modell" mintájára alakítanák át a gyermekjóléti és szociális ellátórendszert - fogalmazott Kállai Ernő.

Az önkormányzati rendeleteknél veszélyesebb tendenciára utal a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás 18 településének polgármesterének "Önkormányzati kezdeményezés társadalmunk jobbá tétele érdekében" című nyilatkozata - hívta fel a figyelmet az ombudsman. Az előterjesztés készítői öt pontban foglalták össze, hogy milyen területeken lenne szükségszerű törvényi szinten lépni. Többek között szerepel benne, hogy a családi pótlék három gyermekig járjon, további gyermekek esetén adójóváírás, adókedvezmény formájában lehetne támogatást nyújtani. Szerinte a nyilatkozat szövegében roma-ellenes szemlélet is megjelenik. Ahogy az országgyűlési biztos fogalmazott: "veszélyesnek tartom a sorok között megbúvó kirekesztő gondolkodásmódot, az úgynevezett szalonrasszizmust".

Kállai Ernő az önkormányzati, a szociális és munkaügyi, a Mininszterelnöki Hivatal vezető és az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordul az ügyben. Továbbá levelet küldött az Alkotmánybíróságnak és az ügyészségnek is ezzel kapcsolatban.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium keddi közleményében azt írja: a kormány kitart amellett, hogy segély helyett munkához kell juttatni a munkanélkülieket, és továbbra sem ért egyet a segélyért munkát elvvel. Az ezzel kapcsolatos konzultációkat még nem zárták le, folyamatos egyeztetés zajlik a társadalmi partnerekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!