Magyarország

2008.06.09. 13:31

Jól keres az állam a dohányosokon

<p>Az év első harmadában 411 milliárd forinttal gyarapította a vám- és pénzügyőrség (VP) a költségvetés bevételeit, ez 50 milliárddal több a tavalyi, és 120 milliárddal a 2006 április végi bevételnél – írja a Világgazdaság.</p>

Az üzemanyagok után január–áprilisban 2,1 milliárddal többet fizettek, mint tavaly ilyenkor. A benzin szabad forgalma kissé csökkent, ám a gázolajé 5,35 százalékkal bővült.

Az adatok a Világgazdaság szerint azt igazolják, hogy az üzemanyag drágulása főként a benzin forgalmát veti vissza. A szállítási tevékenység erősödése viszont maga után húzza a gázolajeladásokat.

A dohánytermékek forgalmának növekedése is tükröződik a bevételekben. Április végén 93 milliárdos jövedéki bevételt regisztrált a VP, 22 milliárddal többet, mint tavaly ilyenkor. A Magyar Dohányipari Szövetség adatai szerint a hazai kiskereskedelmi eladások az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal nőttek az előző évihez képest.

Főként az áprilisi adóemelés miatt ugrott meg az értékesítés. Februárban a nagyobb adóra való felkészülés (azaz a spájzolás) dobta meg az eladásokat, akkor több mint egyharmaddal bővült a forgalom.

Az alkohol fogyasztása stagnált, a söré visszaesett, így ezen a címen több mint 600 millióval mérséklődtek a jövedékiadó-befizetések.

A regisztrációs adóból származó bevétel mérsékelten nőtt, 31 milliárd forintra emelkedett. Az első négy hónapban 61.256 személygépkocsit vontak regisztrációs adóigazgatási eljárás alá (az egy évvel korábbinál csaknem kétezerrel többet).

  • Változatlanok maradnak az üzemanyagárak
  • Tehervonat lökte a Tiszába a 17 éves fiút
  • Gereblyét vágott volt férje fejébe egy asszony
  • 16 éves fiútól szült gyereket a 11 éves lány?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!