Magyarország

2008.05.21. 18:07

Bécs visszaállítja az osztrák-magyar határ ellenőrzését

<p>Bécs visszaállítja az ellenőrzést a magyar-osztrák határon a labdarúgó EB idejére, tájékoztatta szerdán a Külügyminisztérium a Független Hírügynökséget. Az intézkedés június 2-tól egy hónapon át lesz érvényben. Az osztrákok azért döntöttek így, hogy semmi se veszélyeztesse az EB-t.<BR /></p>

A közös európai határellenőrzési rendről szóló schengeni szerződés értelmében a tagállamok bármikor visszaállíthatják az ellenőrzést, de csak rövid időre, és csak akkor, ha nemzetbiztonsági okból szükségesnek tartják a lépést. Ekkor is előzetesen konzultálniuk kell az érintett országokkal.

Hasonló nagy nemzetközi sportesemények idejére már több ország is visszaállította határainak ellenőrzését. Így tett Portugália a 2004-es futball EB idején, Finnország a 2005-ös atlétikai világbajnokság alatt, és Németország a 2006-os foci VB miatt. Franciaország rövid időre visszaállította határainak ellenőrzését a 2005-ös londoni metrórobbantások után.

Az osztrák hatóságok most megpróbálják kiszűrni azokat, akik nem kívánatosak az EB-n. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagyobb határállomásokon, például Hegyeshalomban erre az időszakra újra üzembe helyezik a kapukat, és folyamatos lesz a járművek, illetve az utazók ellenőrzése.

A kisebb átkelőknél csak időnként, várhatóan egy-egy mérkőzés előtt és után lesznek határőrök. A turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára fenntartott átkelőkön szúrópróbaszerű vizsgálatra lehet számítani.

Ha valakiről megállapítják, hogy szerepel a futball-huligánok listáján, az még nem jelenti azt, hogy nem léphet be Ausztriába. Arra csak akkor kell számítani, ha megállapítják, hogy az illetőnek nincs elég pénze az ott-tartózkodáshoz, vagy ha az osztrák hatóságok úgy döntenek, hogy az illető egy meccsen veszélyeztetné a közrendet.

További ok a gyanús személyek elutasítására, ha az illetők autója nincs megfelelő műszaki állapotban.

A magyar Külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy a magyar-osztrák határt csakis a kijelölt átkelőhelyeken lehet átlépni, és ehhez érvényes személyi igazolvány, illetve útlevél szükséges. Egyben azt tanácsolja az utazóknak, hogy ha valahol torlódás alakul ki, akkor válasszák valamelyik kisebb határállomást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!