Magyarország

2008.03.06. 14:07

Több mint hárommilliárd jut munkahelyteremtő pályázatokra idén

<p>Három pályázaton összesen 3,26 milliárd forintra pályázhatnak kis-és középvállalkozások idén a Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkahelytermető programjában.</p>

A tárca becslése szerint háromezernél is több új munkahely jöhet létre a pályázatok segítségével.

Három munkahelyteremtő pályázatot írt ki kis-és középvállalkozások számára a Szociális és Munkaügyi Minisztérium idén. Az első pályázat munkahelyteremtő beruházásokat támogat, erre 2,3 milliárd forint jut a Munkaerőpiaci Alapból - mondta csütörtökön Székely Judit   szakállamtitkár. Hozzátette: új gépek, berendezések, technológiák beszerzése, valamint hátrányos helyzetű térségekben új létesítmények építése számolhatóak el a vissza nem téritendő támogatásban.

Új munkahelyenként akár 1,5 millió forintra is lehet pályázni. A támogatás mértéke függ attól, hogy regisztrált álláskeresőről vagy nem álláskereső személyről van szó, illetve nagyobb például a támogatás, ha roma munkavállalót alkalmaz a vállalkozás. Akkor is több pénzre lehet pályázni, ha a beruházás hátrányos vagy leghátrányosabb kistérségben valósul meg, illetve 300 főt elérő új munkahely létrehozása esetén további legfeljebb 100 millió forintra lehet pályázni. 2500-2700 új munkahely keletkezését várják a programtól - fejtette ki Székely Judit. Tavaly egyébként 142 vállalkozás részesült támogatásban, csaknem 2500 munkahelyet teremtve.

A szakállamtitkár a másik pályázatról elmondta: 360 millió forintos keretösszegből a magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásait támogatja, ami tulajdonképpen bértámogatást jelent. Olyan üzleti vállalkozások jelentkezhetnek, akik főképp kvalifikált, felsőfokú végzettségű munkaerő, többségében pályakezdők számára teremtenének munkahelyet. Ezzel a pályázattal tavaly 14 vállalkozás összesen 318 millió forinthoz jutott, és így 400 új munkahely jött létre.

A harmadik pályázaton pedig 600 milliós keretösszeg áll rendelkezésre új távmunkahelyek létesítésére. Erre nemcsak kisvállalkozások, hanem az önkormányzati, civil- és közszféra is pályázhat - tette hozzá Székely Judit.

Pirisi Károly, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat főigazgatója a februári munkaerő-piaci helyzetről elmondta: több mint 34 ezer új bejelentett álláshely volt, másfélszer annyi, mint januárban. Összesen 65 ezer volt a múlt hónapban az új és a be nem töltött munkahelyek száma. A szolgálat kirendeltségein 476 ezer nyilvántartott álláskereső volt, ez 8,5 ezerrel több mint januárban. Mérséklődött a nyilvántartásba bekerülő nem pálykezdők száma, a pálykezdőké igaz kis mértékben, de emelkedett - tette hozzá.

Még mindig nagyok a területi különbségek az álláskeresők gazdaságialg aktív népességhez viszonyított arányában. A legrosszabb mutatóval Észak-Magyarország és Észak-Alföld rendelkezett, a legjobbat pedig Közép-Magyarországon mérték - közölte Pilisi Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!