Magyarország

2008.03.07. 07:11

Már a dolgozatokban is SMS-nyelven írnak a diákok

<p>Egyre gyakrabban írnak úgynevezett SMS-nyelven dolgozatot a diákok. Ez azt jelenti, hogy rövidítenek: például a "hogy" szót "h" betűvel jelölik, vagy elhagynak magánhangzókat, mássalhangzókat. <BR /></p>

A magyartanárok szerint ez nem jó, de tudomásul veszik, hogy világjelenségről van szó: a szavakat mindenhol egyszerűsítik.

"Mix az élet..." azaz az örök élet, amely kárhozatot, de üdvösséget is hozhat. Ezt egy magyar dolgozatban, egy irodalmi mű elemzéseként írta egy középiskolás diák. De a vok például azt jelenti: vagyok; a nemtom, azt, hogy nem tudom. A "h" betűvel a "hogy" szót rövidítik a diákok. Az SMS-nyelv ugyanis minden lehetséges szót és kifejezést lerövidít vagy összevon.

"Kevés az a 160 karakter, ami egy SMS-be belefér. Azáltal, hogy rövidítünk sokkal több mindent le tudunk írni. Vagy például egybe írunk szavakat, így is több helyünk lesz, és több mindent le tudunk írni SMS-ben." - mondta a Független Hírügynökségnek Péter Bencze Ákos, a szekszárdi I. Béla Gimnázium tanulója.

A magyartanár rendszeresen találkozik a dolgozatokban ezekkel az SMS-nyelven rövidített szavakkal. Kispál István azt mondja, kezdetben bekarikázták a hibákat, jelezve: nem kellene rászokni, mert ezek súlyos nyelvi hibák. Viszont tudomásul kell venni, hogy a diákok ma így kommunikálnak egymással - mondja.

"Világjelenség, hogy a szavak egyszerűsödnek. A rohanó élettempóban a nyelvi kifejezések, mondatszerkezetek, bizonyos szavak, szinonimák kikopnak a nyelvből és ilyen leegyszerűsített nyelvet használnak" - mondta a Független Hírügynökségnek Kispál István, a szekszárdi I. Béla Gimnázium magyartanára.

A gond akkor kezdődik, ha valaki nem tudja megkülönböztetni az SMS-nyelvet és a helyes nyelvhasználatot - tette hozz a tanár.

További cikkek:

  • Felháborító SMS-zaklatás
  • Tizenöt éves az SMS!
  • Megjelent az első sms-regény
  • Sms-szex – szabályok
  • Péter, a közösségi csúcsragadozó
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!