Magyarország

2008.02.29. 15:30

Újra habzik a Rába - Fodor Gábor szigorú fellépést vár az osztrákoktól

<p>Péntek reggel ismét erősen habzott a Rába, emiatt a magyar környezetvédelmi miniszter tájékoztatást kért az osztrákoktól - olvasható a zöldtárca közleményében. Fodor Gábor szakminiszter határozott és kemény fellépést vár a szennyezőkkel szemben.</p>

A magyar környezetvédelmi miniszter azonnali tájékoztatást kért az osztrák szervektől, hogy történt-e határérték feletti kibocsátás, ami a Rába szentgotthárdi szakaszának pénteki intenzív habzását okozta. Fodor Gábor a szennyezőkkel szemben olyan szigort vár, amilyennel a magyar hatóságok léptek fel az Ikva patak szennyezőjével szemben.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteken II. fokú vízminőségi kárelhárítást rendelt el a folyón. A vízügyi szakemberek mintát vettek annak kiderítésére, hogy történt-e határértéket meghaladó szennyezés. Hétfőn mintát küldenek a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézetnek (VITUKI), illetve egy független laboratóriumnak, amellyel a Greenpeace is dolgozik. Emellett intenzív figyelőszolgálat van érvényben, amelynek keretében Szentgotthárdnál napi három alkalommal, míg a többi duzzasztónál napi egy alkalommal ellenőrzik a folyó állapotát.

A Rába vízminősége - a tervek szerint - 2009 után nyeri vissza természetes állapotát, azonban addig sem megengedhető a péntekihez hasonló mértékű habzás. A Rába-völgy problémájára a nyáron a két miniszter által kötött megállapodás jelent megnyugtató megoldást, ezért - mint ahogy eddig is - ennek szigorú betartatása a magyar fél első számú célja - áll a zöldtárca közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!