Magyarország

2008.01.02. 16:51

Elkelt a MÁV Cargo

<p>Szerdán ünnepélyes keretek között írták alá a MÁV szállítmányozási cége, a MÁV Cargo eladását rögzítő szerződést Budapesten.</p>

A társaságot az osztrák állami vasút hasonló profilú cége, a Rail  Cargo  Austria és a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút (GySEV) vásárolja meg 102,5 milliárd forintért. Az osztrák-magyar páros három másik külföldi konzorcium előtt legjobb árajánlatával győzött november végén. A MÁV Cargo-t nem kebelezi be a Rail Cargo Austria, a társaság megmarad önállónak, mégpedig az osztrák cég 91, illetve a GySEV 9 százalékos tulajdoni hányadával.

Gustav Poschalko, a Rail  Cargo  Austria igazgatósági tagja elmondta: hogy az osztrák társaság célja a régió vezető vasúti szállítmányozási vállalatát létrehozni, amely aztán Dél-Kelet-Európa irányába terjeszkedne tovább. Veres János pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a 2007. év legnagyobb privatizációja megerősíti Ausztria magyarországi pozícióit, szomszédunk a harmadik legnagyobb külföldi tőkebefektető az országban. A MÁV  Cargo-ban jelentős fejlesztésekre lesz szükség a következő években, mert a vagonpark elöregedett és rossz állapotú. A privatizációs szerződés értelmében öt év alatt 43,5 milliárd forintot fordít fejlesztésekre a MÁV  Cargo két új tulajdonosa. A társaság egyébként három évig még ingyen használhatja nevében a MÁV szót.

Kamarás Miklós, a MÁV  Zrt. elnöke a Független Hírügynökség kérdésére elismerte: éppen optimális pillanatban sikerült eladniuk leányvállalatukat, mert az a folyamatosan élesedő versenyben veszít eredményéből: míg 2006-ban 2,8 milliárd forint volt a nyeresége, addig 2007-ben várhatóan már 2 milliárdnál kevesebb lesz. Az ügylethez még szükség van a két ország versenyhivatalának jóváhagyására is, amire augusztusig sor kerülhet. A vételárat ezután fogják kifizetni a MÁV-nak, amely a pénzt részben fejlesztésekre, részben rossz kondíciójú hiteleinek kiváltására használja fel.

Kapcsolódó cikkek

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!