Magyarország

2007.12.14. 16:28

Nyugtát ad jövőre az őstermelő is

<p>Nyíregyháza - Regisztráltatniuk kell magukat az állami adóhatóságnál, azoknak az őstermelőknek, akik eddig nem rendelkeztek adószámmal. Minden mezőgazdasági értékesítést, szolgáltatásnyújtást előírt bizonylattal kell kísérni.&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-ostermelo%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-OstermelokmegkRT_flv-2.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:30: Évtizedek óta árul a nyíregyházi piaccsarnokban a megyeszékhelyen élő K. J-né, aki nap mint nap hajnalban kel, s viszi a friss zöldséget. Nem rejti véka alá a véleményét, s azt mondja: felháborítónak tartja az intézkedést.

– Nem így kellene ezt megoldani – vélekedik. – Miért nem azokkal foglalkoznak, akik kezében milliók forognak naponta? Mi fillérekből élünk, nekünk ez csak nyugdíj kiegészítés, miért éppen velünk tolnak ki? Biztos vagyok abban, hogy sokan vannak a piacon, akik azt sem tudják, hogy kell kiállítani egy nyugtát, ráadásul koszos kézzel kezdjünk el írogatni? Én ki fogom tölteni a nyugtát, de az is biztos, hogy az ebből befolyt összeg nem fogja elérni azt a szintet, hogy abból adózni kelljen.

15:49: Adóforintok a kapavágásban

Adószámot kell kérnie ezév végéig, s jövőre nyugtát vagy számlát kell adnia a piacokon, illetve háztól magánszemélynek történő értékesítései után is minden őstermelőnek.

Az új áfa-törvény értelmében a mezőgazdasági tevékenység 2008. január 1-től az általános forgalmi adó (áfa) hatálya alá tartozik, a termékértékesítéshez adószámot kell kérni az Apeh-től – hívja fel a megye őstermelőinek figyelmét Timándi Zoltán Robin, a megyei Agrárkamara titkára.

– A családi gazdaság, illetve a közös őstermelői igazolvány egy tagja kér adószámot. Nem kell tehát adószámot kérnie a családi gazdaság többi tagjának, a közös őstermelői igazolványban feltüntetett másik gazdálkodónak, ha önállóan nem értékesít. Az adószámot egy kitöltött 07T101 nyomtatvány benyújtásával lehet megkérni december 31-ig az Apeh-től.

Fontos változás

Minden – ellenérték fejében teljesített – mezõgazdasági értékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást a törvény által elõírt bizonylattal kell kísérni, tehát megszûnik az eddig érvényben lévõ bizonylat kiállítási mentesség az 500.000 forintos értékesítésig számított bevétel után. Amikor a gazdálkodó nem felvásárlónak, hanem magánszemélyek részére értékesít – történjen az piacon vagy háztól – ezután nyugtát, illetve számlát kell kiállítania minden esetben.

– Azoknak a termelőknek, akik csak felvásárlónak értékesítenek az adószám kérésén kívül más tennivalója nincs. A termékértékesítéskor az adószámot kell a felvásárló részére megadni, és azt kell a felvásárlási jegyre felvezetni.

– Azok az őstermelők viszont, akik magánszemélynek is értékesítenek, választhatnak az általános szabályok szerinti áfa alanyiság, az alanyi mentesség, illetve a kompenzációs rendszer melletti alanyi mentesség közül. Nekik a 08TAFA

E nyomtatványon kell áfa besorolást választaniuk december 31-ig. Erre a nyomtatványra már fel kell vezetni a megkapott adószámot is, s jelölni kell például, hogy mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választ a termelő, ha a felvásárlón kívül magánszemélyeknek is értékesít a piacon vagy háztól.

– Az alanyi mentesség választása esetén azok a gazdálkodók, akik már idén is mezőgazdasági termelést végeztek – csak adószámmal nem rendelkeztek – 2008. január 15.-ig jelenthetik be az adóhatósághoz a 07T101 számú nyomtatványon adószám iránti igényüket és az alanyi mentesség választását. Azoknak a gazdálkodóknak, akik 2008-ban kezdik a tevékenységet, az első értékesítés előtt kell az adószámot megkérniük a 08T101 nyomtatványon,  és ekkor választhatnak áfa besorolást is.

A jelenleg már adószámmal rendelkező őstermelők közül azoknak nincs bejelentési kötelezettségük, akik az általános szabályokat, vagy az alanyi mentességet választották és jövőre sem kívánják megváltoztatni jogállásukat. Rajtuk kívül mindenkinek 2007. december 31-ig be kell nyújtania a 08TAFA-E adatlapot.

– Az adószám kérésről és az ÁFA változáshoz kapcsolódó tennivalókról az Agrárkamara ügyfélszolgálati tanácsadói nyújtanak további tájékoztatást a gazdálkodóknak.

15:05:Ki az őstermelő  -  a hivatalos megfogalmazásban

A személyi jövedelemadó törvény értelmében mezőgazdasági őstermelő az a magánszemély, aki betöltötte a 16. életévét és saját gazdaságában a törvényben meghatározott tevékenységből származik jövedelme és e tevékenységét őstermelői igazolvány birtokában, nem egyéni vállalkozóként végzi.

Mezőgazdasági őstermelőnek minősül a regisztrált mezőgazdasági őstermelő, a családi gazdálkodó és annak a családi gazdaságban foglalkoztatott családtagja is a törvény szerint meghatározott őstermelői tevékenység vonatkozásában.
Mezőgazdasági kistermelőnek az az őstermelő tekinthető, akinek az adóévben elszámolt jogszabály alapján kapott támogatás összegével csökkentett őstermelői tevékenységből származó éves bevétele nem több 7 millió forintnál.
Forrás: Apeh.hu

Kapcsolódó cikkek:

- Galambos Béla, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!