Magyarország

2007.12.18. 16:26

Mit tudhatunk az egészségbiztosítási reformról?

<p>A magyar egészségügy győzött - kommentálták kormánypárti politikusok azt, hogy megszavazta az Országgyűlés az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot.&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Megkerdeztuk%20torv-Sipeki.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:21: Új időszámítás kezdődik az egészségügyben

Horváth Ágnes szakminiszter sorsdöntőnek nevezte a hétfői napot, amivel a tárcavezető szerint olyan változás indul el az egészségügyben, ami ad és nem vesz el.

Annak jártunk utána, mit is jelent ez az újabb reform a gyógyulásra váró betegeknek.
Januárban a minisztérium kiír egy nemzetközi tendert, a pályázatra a biztosítók ajánlatait várják. Egy megyét egy biztosító képvisel, mindenhol az nyerhet, amelyik pályázatában a legkevesebb pénzért a legtöbb szolgáltatást kínálja. A tender lezárta után a nyertes biztosítók megkezdhetik a tagtoborzást.

A szolgáltatók az ország bármelyik részéről gyűjthetnek ügyfeleket, viszont minden esetben szerződést kell kötniük az adott beteg ellátását végző egészségügyi intézményekkel. Egyetlen biztosító sem utasíthat el hozzá jelentkező pácienst, kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül mindenkivel szerződést kell kötnie.

Fejkvótát kapnak

A biztosítók minden biztosított után fejkvótát kapnak. Egy biztosító akkor kezdheti meg működését, ha minimum 500 ezer tagja van, a felső határt a monopolhelyzet elkerülése miatt 1,5-2 millióban maximálja a minisztérium - tájékoztatta lapunkat Kundra Anna, az Egészségügyi Minisztérium sajtófőnöke. A szakembertől megtudtuk: a rendszer 2009 januárban kezdheti meg működését.

A betegeknek, azaz a lakosságnak egyetlen dolga van, ha a biztosítók felkeresik őket ajánlataikkal, döntsenek. Ha nem jelentkeznek egyetlen társaságnál sem, akkor automatikusan a területileg illetékes biztosítóhoz kerülnek.

A minisztérium szakemberei abban bíznak, hogy a reform ezen lépésével minden beteg csak nyerhet. Azért, mert a biztosítók a tender, majd az ügyfelek elnyerése érdekében szolgáltatások színes palettáját kínálják majd.

Lesz, aki ingyenes szűrésekkel, más talán gyógyfürdőbelépőkkel csalogatja a leendő partnereket – mondta a sajtófőnök. Fontos tudni, hogy ha elégedetlenek partnerükkel, csakúgy mint a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás esetében, itt is lehetőség lesz a váltásra, évente egyszer.

A beteg érdekében (?)

Egyesek szerint a verseny a betegek érdekét szolgálja, hiszen a biztosítók jelentős díjkülönbséggel dolgoznak majd. Mások szerint ennek a fordítottja igaz.

Eddig egyetlen biztosító volt, az OEP, ami nonprofit szervezet, tehát nem elad, hanem vásárol. Szolgáltatásokat, az egészségügyi intézményektől. A betegek érdekeit képviseli, egyedüli pozíciója miatt ő kényszeríti versenyre a szolgáltatókat.

A feldarabolt rendszerben a biztosítók egymással kezdenek versenyezni, viszont itt már mindegyik profitot is akar termelni. És kigazdálkodni a marketing, a reklámköltség árát, a munkatársak bérét.

További kérdés az ellenőrzés rendszere is. A biztosítótársaságoknak ugyanis nem lesz pénzük és emberük arra, hogy a szolgáltatókat ellenőrizzék.

A minőségben csak akkor lehetnek biztosak, ha közvetlen tulajdonrészt vásárolnak az egészségszolgáltatóktól. Így lehet a biztosítónak rendelője, fogorvosa, nőgyógyásza és patikája, ami viszont magában hordozza a beteg kiszolgáltatottságát.

11:32: Hosszú hónapokon át feszültek érvek és ellenérvek egymásnak, az ellenzékiek a kisembereket attól féltik, nagy ára lesz a pénzen vett gyógyulásnak.

Horváth Ágnes szakminiszter sorsdöntőnek nevezte a hétfői napot, amivel a tárcavezető szerint olyan változás indul el az egészségügyben, ami ad és nem vesz el.

Annak járunk utána, mit is jelent ez az újabb reform a gyógyulásra váró betegeknek.

Kapcsolódó cikkek:

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!