Magyarország

2007.12.13. 15:31

A szabadság: ritka kincs

<p>Közeledik az év vége, amikor a munkavállalók megpróbálnak egy kicsit pihenni: sokan erre az időszakra ütemezik még megmaradt szabadságukat – de mi történik akkor, ha annyian szeretnék kivenni a szabadságukat, hogy az megoldhatatlan? <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/nem-valthato-meg-penzben/cn/szon-news-km_01-20071213-125834"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><STRONG>Szabadság kiadása</STRONG></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-szabads%C3%A1gokrol%20RT_flv.flv/viewer.html">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

15:28: Az eladók hajtanak -  panasz nélkül

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakszervezeti szakember Mrenkó László elmondta, a kereskedelemben nem bevett szokás a kollektív szerződések készítése.

Ez azért lenne fontos, mert az idei szabadság 2008. június 30-áig is átvihető lenne abban az esetben, ha erről kollektív szerződésben állapodik meg a munkaadókat és a munkavállalókat képviselő két szakszervezet.

Mrenkó úr felhívta a figyelmet arra, hogy minden passzust törvény szabályoz, így azt is, mi számít különös gazdasági érdeknek, mikor hivatkozhat erre a szabadságunkat megtagadó munkáltató. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete nagyon fontosnak tartja, hogy minden alkalmazott tisztában legyen a jogaival, ezért valamennyi fórumon, megragadják az alkalmat arra, hogy tájékoztassák kollégáikat.

Örömteli hír viszont, hogy bár javában célegyenesbe fordult az ünnepi készülődés és bevásárlás, a kereskedelmi dolgozókat képviselő szakszervezethez ezidáig nem érkezett panasz amiatt, mert a munkáltató megtagadta volna a szabadság kiadását.

A szektorban inkább a túlmunka, a túlóra kifizetésének elmaradása miatt van olykor feszültség.

13:19: A szabadság nem váltható meg pénzben

A 2006 évről áthozott szabadságot legkésőbb 2007. szeptember 30-ig (kivéve a munkavállaló akadályoztatása esetén, pl. betegség) lehetett jogszerűen kiadni.

A szabadság háromnegyedével továbbra is a munkáltató, az egynegyedével a munkavállaló rendelkezik.

A 2007 évi szabadságnak (a fent említett kivétellel) maximum negyede vihető át 2008. március 31-ig, illetve a kollektív szerződés rendelkezése esetén, június 30-ig, a munkavállalónál jelentkező, kivételesen fontos gazdasági érdek (munkaszervezéstől független, pl. kárelhárítás) eseten, vagy a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok: baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az életet, egészséget, testi épséget fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése ill. elhárítása érdekében.

A szabadság kiadását a munkáltató 30, az igényt a dolgozó 15 nappal korábban köteles bejelenteni. (Három nap kivétele esetén nem szükséges a kötelező előre jelzés.)Kettőnél több részletben kizárólag a munkáltató kérésére lehet kiadni a szabadságot.

A szabadság nem váltható meg pénzben, csak abban az esetben, ha a dolgozó jogviszonya megszűnik, és nem történt meg annak a kiadása – tudtuk meg dr. Maródy Gyulától.

13:03: Mi alapján dönt a munkaadó, mennyi szabadság vihető át a következő évre, kifizetik-e a ki nem vett szabadnapokat.

Egy munkajogász, a szakszervezet képviselője, egy munkaadó és egy munkavállaló segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa, Dankó Mihály, Pók Viktória  -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!