Magyarország

2007.11.16. 19:05

Megtalálták az ellopott bronz turulmadár egyik felét

<p>Egy szedresi ház emésztőgödrében csütörtökön megtalálták annak a bronz turulmadárnak az egyik felét, amit még november 13-án loptak el a Tolna megyei Medina községből.</p>

A szobor másik felét még keresi a rendőrség - tájékoztatta pénteken a Független Hírügynökséget Wiedemann Petra, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A műalkotás 80-90 kilogramm súlyú és 2-3 millió forintot ér. Egy kiterjesztett szárnyú madarat ábrázol, amely a karmai között egy kardot tart. A Medinai Hősök kertjében, 1936-ban felállított emlékmű tetején volt.

A rendőrség négy embert gyanúsít, akik már bevallották a szobor ellopását. Elmondták: azért, hogy könnyebben lehessen szállítani, az alkotást darabokra vágták. Egyik felét egy szedresi ház emésztőgödrébe dobták, mert a nyomozás miatt sok rendőr volt a környéken.

Ezt a darabot találták meg a rendőrök. A másik felét pedig egy faddi orgazdának adták el, aki ezt tagadja. A rendőrök sem találták meg nála a hiányzó darabot, ezért azt tovább keresik.

Az öt férfi ellen lopás, és orgazdaság bűntette miatt nyomoznak, emiatt kettőtől-nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!