Atlétika

2024.06.25. 16:23

Klekner Hanga az Eb után három versenyt is sikeresen zárt – mikor lehet meg az olimpiai kvóta?

A debreceni rúdugró jó úton jár ahhoz, hogy valóra váljon a legnagyobb álma. Múlt héten több nemzetközi versenyen is nagyot alkotott, szombaton pedig az atlétikai országos bajnokságon akár tovább döntheti a magyar csúcsot.

Tóth Huba Elemér

Klekner Hanga jó úton jár ahhoz, hogy ott legyen az olimpián

Forrás: Nemzeti Sport-archív

Fotó: Árvai Károly

A DSI Debrecen rúdugrója, Klekner Hanga a Rómában rendezett atlétikai Európa-bajnokság után Görögországban mérettette meg magát. Június 16-án a Fly Athens nevű utcai versenyen a 4,43 méteres magasságot előszörre teljesítve a második helyen végzett, majd három nappal később – Athénban egy másik helyszínen – a Filothei Női Gálán még jobban teljesített, 4,51 métert átugorva pedig ismét ezüstérmet szerzett. 

atlétika, Klekner
Klekner Hanga az atlétikai ob-n rúdugrásban tovább javíthatja a magyar csúcsot
Forrás: NS-archív

Klekner Hanga büszke lehet magára

Klekner Hanga a Haonnak elmondta, hogy edzője, Molnár Krisztina ezúttal nem tudta elkísérni, de remekül érezte magát, és boldog, amiért ilyen ragyogó eredményekkel zárt. – Már igazából az Európa-bajnokságon is jól ugrottam, csak éppen ez nem mutatkozott meg az eredményben. 

Az volt a célom, hogy összeálljon a mozgás, és minél felszabadultabb legyek, mert úgy jobban is tudok teljesíteni. Az első eseményen Emmanouil Karalisz volt a legnagyobb sztár, aki második lett a június elején rendezett Eb-n, fantasztikus volt a hangulat, rengetegen biztattak bennünket. Mikor én versenyeztem, még melegebb volt, de élveztem minden ugrást. A következő athéni verseny is nagyszerűen sikerült, volt okom miért mosolyogni. Ezúttal olyan görög trénerek segítettek, akik már régóta ismernek, nekik is köszönhetően tudtam javítani a mozgásomon

 – számolt be Klekner Hanga.

Spanyolországban is nagyot alkotott

  • A sportoló aztán múlt pénteken már Madridban állt rekortánra, ahol már Molnár Krisztina is jelen volt. 

Igazából ott már nagyon fáradt voltam, de az edzőmnek köszönhetően az a versenyem is egész jól sikerült. Puhább rúddal is próbálkoztam, jól összeállt a technikám. Az, hogy 4,50 métert teljesítettem és ott is ezüstérmet szereztem, hab a tortán

– gondolt vissza a történtekre az országos csúcsot 4,56 méterrel tartó Klekner Hanga.

Jön az atlétikai országos bajnokság

  • A debreceni rúdugró nem sokat pihenhet, ugyanis szombaton már a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban a 129. Magyar Atlétikai Országos Bajnokságon láthatjuk. Mint kiemelte, ez számára nagyon fontos verseny lesz.

– Természetesen az a cél, hogy ott is jó eredményt érjek el. A 4,50 métert mindenképp meg szeretném ugrani, ha pedig úgy jön ki a lépés, akár az országos csúcsdöntéssel is megpróbálkoznék. Az elmúlt hetek terhelése miatt regenerálódnom kellett, de a hét elején már erősítettem és futottam, szerdán még ugrok egy utolsót, csütörtökön pihenek, pénteken a verseny előtt pedig jön egy kis átmozgatás – fogalmazott a sportpszichológusnak készülő atléta.

Az olimpia a cél

  • Klekner Hanga végül arról is szót ejtett, hogy nagy álma az olimpia, amelyre 32 rúdugró juthat ki. A kvótáért vívott küzdelemben jól áll, hiszen a 29. volt legutóbb a ranglistán, amely szerdán frissül következőnek. 

A legutóbbi versenyeimen jó eredményeim voltak, így abban reménykedek, hogy még előrébb is léphetek. Tudom, hogy az ob-n is jól kell ugranom ahhoz, hogy az átlagom még inkább javuljon. Hatalmas nagy álom és célom az olimpiai részvétel. Remek formában érzem magam, foggal-körömmel küzdök azért, hogy ott legyek Párizsban

– zárta Klekner Hanga.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában