Programajánló

2023.09.20. 13:35

Sportnapot rendeznek Debrecenben a református élet és a tűzvédelem jegyében

Két helyszínen is izgalmas versenyekkel várják a látogatókat.

Haon.hu

Forrás: MW-archív

Dr. vitéz Roncsik Jenő Sportnap címmel hagyományteremtő szándékkal szervez közösségi versenyt a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület, Rendvédelmi Utánpótlás Szakosztálya a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével. Az esemény a debreceni református élethez és a tűzoltósághoz is szorosan kapcsoló személy után dr. vitéz Roncsik Jenőről kapta a nevét - olvasható a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség közleményében.

Dr. vitéz Roncsik Jenő önkéntes tűzoltó múltja után 1922-ben a Debreceni Hivatásos Tűzoltóság első főparancsnoka volt. Városa szolgálta mellett kiemelt szerepe volt az első magyar tűzvédelmi törvény megfogalmazásában, a Tűzoltó Múzeum létrehozásában és a tűzoltói szakirodalom fejlesztésében továbbá a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség presbitere is volt. Roncsik Jenő a tűzoltóknak vallási és erkölcsi oktatást szervezett, fontosnak tartotta a tűzoltók mentális egészségét. A tűzoltóság és a nagytemplomi gyülekezet között szoros kapcsolat működött az 1920-as években, a lelkipásztorok többek között Biblia órákat is tartottak a tűzoltóknak.

Különleges bajnokság debütál

Szeptember 25-én, hétfőn a Nagytemplomban és a Kossuth téren 18 középiskolás csapat méri össze fizikai állóképességét és tudását ifjúsági körversenyen, illetve 18 meghívott szervezet csapatai egy speciális lépcsőfutó bajnokságon hódíthatják meg a Nagytemplom tornyát. A sajtónyilvános program megnyitója kilenc órakor kezdődik a Kossuth téren, ahol beszédet mond Fekete Károly tiszántúli püspök, Puskás István, Debrecen Város alpolgármestere, dr. Nagy Imre tűzoltó ezredes, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője, illetve Gyöngyösi Károly, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület vezetője. Az alkalmon részt vesznek dr. vitéz Roncsik Jenő unokái, Karkiss János és Karkiss Péter.

Az egész napos programon a versennyel párhuzamosan a rendvédelmi és közszolgálati szervek kiállításukkal várják az érdeklődőket, hivatásuk bemutatása céljából. A versenyen kiemelt figyelmet kap a közösség építés, egészségfejlesztés, sportbaráti kapcsolatok erősítése, a közszolgálati szakmák népszerűsítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában