Salakmotor

2023.08.18. 13:38

Rangos állami kitüntetést kaptak a salakmotorosok

Párosan szép az élet: Tihanyi, Tabaka és Szatmári is a páros versenyen elért éremért lett jutalmazva.

Boros Norbert

A képen balról Szatmári László, Tihanyi Sándor és Tabaka József

Forrás: Tihanyi Sándor-archív

Novák Katalin köztársasági elnök a motorsportban elért kiemelkedő eredményeiért három vaspapucsost jutalmazott a közelgő alkotmányunk ünnepe előtt: Tihanyi Sándor a páros világbajnokságon kiharcolt bronzéremért Magyar Érdemrend Lovagkeresztet, Tabaka József és Szatmári László a páros Európa-bajnokságon megszerzett dobogós helyezésért Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott. A három exsalakmotoros csütörtökön a fővárosi Bálna Honvédelmi Központban vehette át a rangos elismerését, ahol nemcsak sportolókat, hanem a honvédség kiválóságait is ünnepelték.

Újabb elismerés

Tihanyi Sándor korábban, 2010-ben már kapott állami kitüntetést, akkor a magyar sportért emlékérem bronz fokozatát adományozták neki. A 60 esztendős élő legenda most az 1990-ben, Adorján Zoltánnak kiharcolt páros világbajnoki bronzéremért kapta az elismerést. – Bevallom, egyáltalán nem számítottam rá, de természetesen nagyon büszke vagyok rá! 

Korábban már kaptam állami kitüntetést, de ez egy sokkal nagyobb elismerés. Azt gondolom, ebben közrejátszott az is, hogy idén töltöttem be a 60. életévemet, ugyanis Zoli is akkor lett ezzel a díjjal kitüntetve, amikor ehhez a kerek jubileumhoz ért. A ceremónia nagyon szép, hangulatos rendezvény volt, a szervezők megadták a módját az eseménynek.

Természetesen a család és a barátok nagyon büszkék rám, s jólesett, hogy a Magyar Motorsport Szövetség részéről Füzesséry Erik és Daragó Gábor is gratulált – nyilatkozta Tihanyi Sándor.

Kétkedve fogadta

Tabaka József 2011-ben, a lengyelországi Pilában megrendezett páros Európa-bajnoki döntőben, Magosi Norberttel elért második helyért kapta a Magyar Bronz Érdemkeresztet. – Annyira meglepett a kitüntetés, hogy az előzetesen küldött e-mailt kitöröltem, majd a telefonos egyeztetéssel kapcsolatban azt hittem, hogy átverés, az ügyben eljáró hölgy tíz percig győzködött. 

Amikor még versenyeztem, és heti rendszerességgel kellett motorra ülnöm, igazából megszokottá vált, hogy sokszor álltam dobogón, s kupákat, érmeket vehettem át. De most, 5 évvel a pályafutásom befejezése után furcsa érzés volt újra a középpontban lenni. Ez egy állami kitüntetés, nagyon jólesik, hogy ilyen magas szinten is elismerik az egykori munkámat, teljesítményemet.

Amikor elmondtam a hírt a családnak, felemelő érzés volt látni, hogy mennyire büszkék rám. Az ünnepélyes ceremónia „katonás”, színvonalas esemény volt, külön örömet jelentett, hogy találkozhattam Szatmári Lackóval – mondta a 33 esztendős Tabaka József.

Díj, fegyelem, móka

A Hajdú Volán SC, a Simon&Wolf SC és a Debrecen Speedway SE korábbi versenyzője, Szatmári László 2006-ban, a szlovéniai Lendván megrendezett páros Eb-döntőben végzett a harmadik helyen – Magosival alkotva a duót. – Amikor meghallottam a hírt, nagyon meglepődtem! Mindig jólesik az elismerés, pláne, ha egy ilyen rangos kitüntetésről van szó. Amikor visszagondoltam az aktív éveimre, eszembe jutott, hogy mennyit dolgoztunk, de egyáltalán nem azért, hogy egyszer ilyen díjban részesüljünk. A díjátadón katonás rend és fegyelem volt, de a hivatalos rész után jókat mókáztunk és röhögtünk Józsikával és Subival. Rájöttem, hogy jó lenne sokkal többször összejönni a régi srácokkal – fogalmazott a 46 éves Szatmári László.

Magosi miért nem?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a Szatmárival és Tabakával is Európa-bajnoki érmet szerző Magosi Norbertet miért nem jutalmazták? Az ok egyszerű, a 48 esztendős Magosi még aktív motoros, s ezekben a kitüntetésben azon sportolók részesülhetnek, akik már felhagytak a versenyzéssel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában