Salakmotor

2023.08.01. 13:40

Salakos születésnap volt Szlovákiában

Egyedüli magyarként Magosi Norbert képviselte hazánkat a zsarnovicai meghívásos jubileumi versenyen.

Boros Norbert

Forrás: Boros Norbert-archív

Kerek évfordulóhoz érkezett a zsarnovicai salakmotorsport: idén ünneplik fennállásuk hetvenedik évfordulóját. A jeles születésnap alkalmából nemzetközi meghívásos viadalt rendeztek július utolsó vasárnapján, amin indulhatott Magosi Norbert is, aki egyedüli magyar pilótaként képviselte hazánkat a megmérettetésen. 

Húszfős mezőny 

A SpeedWolf Debrecen 48 éves doyenje mellett szlovák, svéd, ausztrál, ukrán, cseh, szlovén, német, francia, bolgár, lengyel és argentin versenyzők alkották a 20 fős mezőnyt. A viadal külön érdekessége az volt, hogy futamonként öt-öt salakszóró mérte össze az erejét. A kiírás értelmében a 16 alapfutamot követően az első helyezett bejutott a fináléba, míg a következő tíz vaspapucsos két elődöntőben csatázott, ahonnan az első két-két helyezett kvalifikált az ötfős futamok futamába. A viadal előtti esélylatolgatások során kiderült, a mezőnyből toronymagasan kiemelkedett a hazaiak kedvence, a szlovák Martin Vaculik, s a papírforma alapján a svéd Antonio Lindbäck, a cseh Jan Kvěch, a szlovén Matic Ivačič, illetve a lengyel Oskar Paluch pályázott a legnagyobb eséllyel a döntőre. A szervezők mindent elkövettek azért, hogy emlékezetes legyen a jubileumi viadal, számos kiegészítő program várta a szurkolókat, például autogramosztás, salakmotoros kiállítás, egykori versenyzők köszöntőse és „rezes banda” is szórakoztatta a szépszámú nagyérdeműt. 

Elmaradt a bravúr 

Magosi Norbert számára négy futamot tartogatott a verseny, a starthoz állásai során kétszer végzett a harmadik, kétszer a negyedik helyen, így összesen hat pontot szerzett, amivel a 13. helyen zárta az alapszakaszt. A magyar versenyző számára így véget ért a küzdelem az alapversenyt követően. A 16 futamos csatát maximális pontszámmal Vaculik nyerte, így a szlovákok Grand Prix-s klasszisa egyenes ágon jutott a döntőbe. Az első elődöntőből Ivačič és Lindbäck kvalifikált a fináléba, miután legyőzték az ukrán Marko Levishynt, a francia Steven Goretet és a lengyel Jakub Krawczykot. A második elődöntő után Kvěch, valamint a lengyel Patryk Wojdylo örülhetett, míg az ausztrál Michael West, az ukrán Nazir Parnickij, illetve Paluch számára véget ért a megmérettetés. 

A futamok futamát a hazai szurkolók hatalmas örömére Vaculik nyerte Kvěch és Ivačič előtt, meglepetésre az egykori Grand Prix-s Lindbäck leszorult a dobogóról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában