Atlétika

2023.07.26. 15:31

Koroknai Tibor: Büszke vagyok a pályafutásomra

A hajdúsági gátfutó szerint a legfontosabb mindig a kitartás.

Haon.hu

Forrás: Napló-archív

Nem csupán eredményesen szerepelt a 28. Atlétikai Magyar Bajnokságon a DSI-SI atlétája, Koroknai Tibor – hiszen a férfi 400 méter gáton a harmadik helyen végzett 51. 43-al –, hanem közvetlenül a versenyszáma után bejelentette visszavonulását. A cívisvárosi atléta jelenleg épp a jól megérdemelt nyaralását tölti, ám arra szakított időt, hogy nyilatkozzon Haonnak a pályafutásáról. – Természetesen jól megfontolt és átgondolt döntést hoztam. Eljutottam arra a pontra az életemben, amikor egyszerűen csak több időt szeretnék más dolgokkal foglalkozni. Ilyen például a munkám, továbbá ahhoz, hogy valaki ilyen magas szinten sportoljon, rengeteg időt kell áldozni. 

Az Atlétikai Magyar Bajnokság mondhatni tökéletesre sikeredett a búcsúm, bár reménykedtem a győzelemben, így sem vagyok elégedetlen. A családommal is egyeztettem erről a döntésről, de számítottak rá, viszont ennek már itt volt az ideje. A testvéremmel sokáig együtt versenyeztünk, vele is átbeszéltük a dolgokat, támogatta a döntésem. Az utóbbi időben egyre több fájdalmam volt, sokkal nehezebb volt végig csinálni a tréningeket.

Annak kifejezetten örültem, hogy az új stadionban még tudtam versenyezni egyet. Valószínű továbbá az is, hogy már két éve abbahagytam volna, de az motivált, hogy Magyarország rendezi a világbajnokságot. Bennem volt, hogy talán sikerülhet, végül nem jött össze, de megpróbáltam, nem szégyenkezhetek – mondta. 

Élet a sport után 

Egyre gyakoribb az a tendencia miszerint a sportolók már aktív pályafutásuk alatt igyekeznek több lábon élni, hogy amikor eljön a pillanat, konkrét tervekkel kezdjenek új életet. Koroknai Tibor esetében sem volt ez másképp, aki jelenleg villamosmérnökként dolgozik, ám idővel a sportban is szeretne tevékenykedni. – Én is azoknak az embereknek vagy sportolóknak a táborát erősítem, akik előre gondolkoztak, mi lesz majd a sport uán, így több lábon élek. 

Jelenleg villamosmérnök vagyok, főként szoftverfrissítéssel foglalkozok, egyelőre csak napi hat órában. Úgy néz ki azonban, hogy szeptembertől már 8 órában fogok én is dolgozni. A saját magam hobbiját is megtalálom ebben, hiszen most is egy vontatógépen dolgozunk, amit sprinterek tudnak majd használni. Van már egyébként ilyen, de véleményem szerint túl drága, így mi gazdaságosabban elő tudjuk majd állítani, ami sok sportembernek lehet majd segítségére.

Tervben van az is, hogy a sportban is szeretnék szerepet vállalni, de nem a közeljövőben, hanem néhány esztendő elteltével – fogalmazott. 

Szép emlékek 

Amennyiben egy sportoló mögött ekkora pályafutás, ennyi verseny és edzés van, biztosak lehetünk benne, hogy jobbnál jobb történetei vannak. Koroknai Tibor portálunk kérdésére elárulta, melyik pillanatok maradtak meg leginkább az emlékezetébe. –  Összességében azt mondom, hogyha anno tinédzserként tudtam volna, hogy akár ennek a felét is elérhetem, biztosan elfogadtam volna. Utólag azonban úgy látom, pár dolog lehetett volna jobb.

 Nagyon büszke vagyok a 2018-as berlini Európa-bajnokságra, bár csak kilencedik lettem, viszont pár századdal maradtam le a döntőről. Az USA-ban jártunk egyetemre, és az öcsémmel kijutottunk az Amerikai Egyetemi Bajnokságra, s akkoriban a mi intézményünkből négyen is kvalifikáltuk magunkat a versenyre, de azóta sem volt olyan, hogy egy egyetemről négy sportoló is képviselteti magát. Az első komolyabb eredményem indította be szerintem a karrierem, ami az U23-as Európa-bajnokságon elért hetedik helyezésem.

Sokan mondják azt, hogy a 400 és a 800 méteres gátfutást csak az őrültek választják, hiszen nagyon nehéz hozzá a felkészülés. Általában nem egy kellemes élmény, amikor befut az ember a célegyenesbe a végén, de kifejezetten jó is lehet, ha jó formában vagy. Mondhatni duplán büntet olykor ez a versenyszám – nyilatkozta. 

Koroknai Tibor végezetül üzent a fiataloknak is: az egyik legfontosabb, amit pályafutása során megtanult, hogy türelmesnek kell lenni. Az edzőknek és a tanítványoknak is, hiszen sok esetben előfordul, hogy hamar abbahagyják a tehetségek vagy túlterhelik őket az trénerek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában