Női kézilabda

2023.01.19. 18:06

Norvég kisváros csapata vár a Lokira az El-ben

Az előző szezon csoportkörét százszázalékos teljesítménnyel teljesítő Sola HK ezúttal is két győzelemmel rajtolt.

Forrás: Sola HK

A DVSC Schaeffler női kézilabdázói vasárnap az EHF Európa-liga harmadik fordulójában a Sola HK vendégei lesznek. Ezen apropóból készült a debreceni klub honlapja egy kis ismertetővel az aktuális ellenfélről.

A 2021/22-es szezonban valósággal rárúgta az ajtót a második számú európai kupasorozat mezőnyére a norvég kisváros csapata. A selejtezőben két orosz együttest, a Kuban Krasznodart és az Asztrahanocska Asztrahányt búcsúztattak – előbbit kettős győzelemmel –, majd a csoportkörben mind a hat meccsüket megnyerve jutottak a negyeddöntőbe. A francia Besancon, a horvát Lokomotiva Zagreb és a Mosonmagyaróvár szerepeltek a csoportjukban tavaly. Végül a Nagybánya vetett véget a Sola menetelésének, így a norvég együttes lemaradt a Final Four-ról.

Mivel korábban mindössze egyszer, a 2005/06-os idényben léphetett ki a csapat az európai kupaporondra, s akkor a ciprusi Kefalovriszosz kiejtése után a második selejtezőkörben véget ért számukra a KEK-szereplés, a tavalyi szezonban nyújtott teljesítmény bekerült a klub aranykönyvébe. A sikercsapatból ugyan visszavonult az anyai örömök előtt álló klublegenda, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Camilla Herrem, aki 80 góllal segítette a Solát az EL-ben, érkezett viszont a világbajnok holland kapus, Rinka Duijndam. A HK Sola klubfilozófiája szerint elsősorban fiatal norvég kézilabdázókra épít, Duijndam az egyetlen légiós.

Az idei szezonban a csoportkörbe jutásért vívott selejtezőben a Sola 66–57-es összesítéssel búcsúztatta a spanyol Rocasa Gran Canaria együttesét. A vasárnapi ellenfél jelenleg a harmadik helyen áll a norvég bajnokságban, mérlege hét győzelem, egy döntetlen és három vereség. Az EL-csoportkörét a Podravka elleni magabiztos hazai sikerrel kezdték a norvégok, majd a második körben meglepetésre győzni tudtak az esélyesebbnek tartott Nyköbing otthonában.

A Solát 2020 augusztusa óta Steffen Stormo Stegavik irányítja. A korábbi norvég válogatott átlövőnek, aki tíz éve Camilla Herrem házastársa, a Sola az első csapata vezetőedzőként. – Nagyon örülök, hogy idén is itt lehetünk a csoportkörben. A klub szempontjából nagyon fontos, hogy minden évben a nemzetközi porondon szerepeljünk, mert csak így tudjuk megtartani a tehetséges fiatal játékosainkat. Erősebb csoportba kerültünk, mint az előző évben, így nehezebb lesz kiharcolni a továbbjutást – mondta Steffen Stormo Stegavik.

– Nagy dolog, hogy kétszer egymás után itt lehetünk a csoportkörben. Még több tapasztalatot szerezhetünk a nemzetközi mezőnyben, ami fontos a fejlődésünk szempontjából. Az elsődleges célunk, hogy továbbjussunk a csoportból – ez pedig a csapatkapitány, Martine Wolff véleménye.

Az Európa-ligában két forduló után már csak öt százszázalékos csapat van. A dán Ikast, a francia Besancon, a német Thüringer, a mostani ellenfél, a Sola és természetesen a DVSC Schaeffler.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában