Csak így tovább!

2022.11.12. 13:20

Sakk-mattot kaptunk a nyolcéves újvárosi kislánytól

Kedves Árven Zoja a IX. Országos Baptista Sakkversenyen első helyezést ért el.

Forrás: Nagy Emese

A sakkhoz türelem és logika szükséges, ezért is meglepő, amikor azt halljuk, hét- és nyolcéves gyerekek országos sakkversenyeket nyernek. Persze a felnőttek tudják, a kisiskolásoknál nincs eszesebb és rafináltabb teremtmény a Földön, ennek ellenére mégis meglepő, hogy egy kislánynak a sakkozás jelenti a kikapcsolódást, nem pedig a tánc, vagy éppen a kergetőzés. Kedves Árvent pénteken délelőtt meglátogattuk iskolájában, a Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvodában, ahol közelebbről megismerhettük a sakkozás szerelmesét. Árven semmiben nem különbözik a társaitól, imád játszani, mesét nézni, a szabadban mozogni. Februárban kipróbálta a bábukkal való játékot, és úgy döntött, a tánc és a lovaglás mellett szorít időt erre is. 

Nagyon jól éreztem magam a legutóbbi megmérettetésen, örültem, hogy első lettem, de nem feltétlenül azért játszom, hogy végül a legjobbnak szánt díjat hazavigyem

 – fogalmazott a Haon érdeklődésére Árven, aki láthatóan nagyon örült az érkezésünknek. 

Kedves Árven Zoja az oklevelével és a kupával
Forrás: Nagy Emese

A találkozásunk pillanatában fülig ért a szája, minden bizonnyal egyrészt azért, mert „megszöktettük” magyaróráról, másrészt pedig az intézményben található sakkszobába invitáltuk, ahol a kislány már igazán otthon érzi magát. Apró asztalok, székek vettek minket körbe, mégse amiatt éreztük úgy, hogy a kislány túlnő rajtunk. Kívülről fújta a szabályokat, és olyan beleéléssel, hogy ha nem személyesen látjuk, akkor talán el sem hisszük, mennyire is imádja az elme sportját.

Kedves Árven Zoja
Forrás: Nagy Emese

Mint megtudtuk, csaknem tíz versenyen vett már részt, és nem volt olyan találkozó, ahonnan oklevél, érme nélkül jött volna haza. Heti több alkalommal kezdte el Hajdúböszörményben a helyi egyesület gyerekedzéseit látogatni. Mondhatni, a tavalyi tanév egyfajta tapasztalatszerző időszaknak bizonyult, sikerült eljutnia valamennyi korosztályos magyar bajnokságra. – A Korcsoportos Magyar Rapid Egyéni Sakkbajnokságon, Miskolcon, nyolcadik lettem. Ez az első olyan országos megmérettetésem volt, amit pozitívan éltem meg. Ez inspirált arra, hogy próbálkozzak a versenyzéssel minden szinten. Szegeden a nyolcévesek Országos Sakkversenyén a harmadik helyet szereztem meg. Ezek után mentem el a Magyar Korcsoportos Bajnokság Országos Elődöntőjére Tapolcára, ahol hatodik helyezett lettem, így az országos ranglista kilencedik helyén végeztem – fogalmazott. Hozzátéve, a jövőben szeretne még jobban belemélyedni a sakk világába. Többek közt vágya, hogy az immáron új korcsoportjában fiatalabbként is elérjen sikereket, és kijusson az országos versenyekre. – Annyira jól éreztem magam a nagyobb megmérettetéseken, hogy ismét szeretném átélni azokat a napokat, játékokat – mondta. Mindemellett az sem áll tőle távol, hogy később kipróbálja magát a felnőttek között is majd, ha arra megfelelő lehetőség kínálkozik. Mindezek ellenére ma még az jelenti számára a legjobb szórakozást, ha kortársaival játszhat. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában