Cyclocross

2022.11.28. 13:27

„Kerékpáros ünnep” a Veloparkban – fotókkal

Első alkalommal rendeztek cyclocross versenyt a pallagi pályán, ahol debreceni sikereknek örülhettünk.

Ifjabb Kovács Béla ünnepli győzelmét a Veloparkban | Forrás: Czinege Melinda

A debreceni Velopark első cyclocross versenye zajlott vasárnap, amit a DKSI és a Debreceni Sportcentrum közösen szervezett. A város kerékpársportjának életében mérföldkő jelentőségű volt a viadal, a megnyitón ezt emelte ki Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere is.

A HAON is kilátogatott a helyszínre, ahol hideg és köd fogadta a versenyzőket, azonban a kerékpárosok, az edzők és a szülők teljesen otthonosan mozogtak ezen körülmények között is. A DKSI elnöke, Nagy Zoltán is úgy vélekedett, hogy ilyen az igazi cyclocrossos időjárás.

– Nagyon örülünk neki, hogy sok bringás jött el az ország minden csücskéből, azt mondhatjuk, hogy ez egy kerékpáros ünnep volt.

Maga a pálya ebben a szakágban versenyen most debütált, amihez a talaj is ideális volt: sáros, de nem fagyott, és szerencsére az eső sem esett. Minden adott volt egy remek megmérettetéshez. Az ide érkező versenyzők közül többen is kiemelték, hogy ez az ország legjobb pályája – fogalmazott a szakember, akinek bőven akadt dolga, hiszen a szervezői tevékenységei mellett a klub versenyzőit is szemmel tartotta.

Szép számmal indultak helyi biciklisták a futamokban, a napot a legfiatalabbak indították, és az U9-es fiúknál Katona Attila el is hozta az aranyérmet. Az U13-asok között számos a DKSI számos fiatalja rajthoz állt, köztük Debrecen, de sokak szerint az ország egyik legígéretesebb kerékpáros tehetsége, ifj. Kovács Béla is.

Idén már számos hazai is nemzetközi megmérettetésről tért haza arannyal a nyakában, természetesen első hazai versenyén is a győzelmet tűzte ki célul, ami nem is maradt el.

Annak ellenére sem, hogy már az első körben műszaki problémák miatt biciklit kellett cserélnie, ettől függetlenül fölényesen nyerte meg a versenyét.

A futamot követően „Öcsi”, – ahogy édesapja szólítja – tetőtől talpig sárosan értékelte portálunknak első debreceni versenyét. – A rajt után ketten mentünk el a mezőnytől, de a váltóm nem működött, viszont a depónál volt alkalmam biciklit cserélni. Aztán, amikor már majdnem utolértem az élen állót, akkor neki is szinte ugyanaz a technikai hibája adódott, ezért le is hagytam őt. Sajnos így nem derülhetett ki, hogy melyikőnk lett volna az erősebb – mondta a fiatal versenyző, aki az előzését követően már csak saját magával és az idővel versenyzett.

Ahogy már írtuk, Kovács Béla – fiatal kora ellenére – sok versenyhelyszínen megfordult már karrierje során, kíváncsiak voltunk, hogy milyennek látja a Veloparkot a többihez képest.

– Lehet, hogy nem ez a legnehezebb pálya – bár később még bővülni fog –, de számomra ez a legjobb, amin  eddig voltam, sokkal színvonalasabb mint korábban bármelyik

– fogalmazott az ifjú tehetség.

Kovács Béla (1.) és Gyetkó Péter (3.) is ott állhatott a dobogón a DKSI versenyzői közül az U13-as fiú kategóriában | Forrás: DKSI

Béci mellett még a DKSI-ből Gyetkó Péter is felállhatott a dobogóra az U13-as fiúk kategóriájában, aki hatalmas csatában a harmadik helyet szerezte meg. Az U17-es fiúknál is volt két debreceni dobogós, Vizi Gáspár ezüst-, Soós Olivér bronzérmet szerzett a viadalon.

A DKSI HAON-hoz eljuttatott értékelésében kiemelte, hogy a város valamennyi versenyzője tudásához mérten erejének a legjavát adva szerepelt a versenyen. Hozzátették, a DKSI és a DSC közös rendezésében sikeres versenyen mutatkozott be az ország első, kifejezetten cyclocross kerékpáros parkja és az azt működtető technikai és szakmai stáb. A tervek szerint további fejlesztéseket követően jövőre már nemzetközi versenyt rendez majd a debreceni Velopark.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában