Fotókkal, videóval

2022.07.30. 10:58

A hajdú ősök előtt is tisztelegnek a szoboszlói Kösely Kupán

A lovasfesztiválra kilátogató érdeklődők megismerkedhettek a helyi értékekkel, valamint a népi kultúra szépségeivel.

Forrás: Tóth Imre

A fogathajtó és a díjlovas verseny hivatalos megnyitójával kezdődött meg a térség egyik legrangosabb lovas eseménye, a 41. Kösely Kupa-Hajdúszoboszlói Lovasfesztivál második, szombati napja a helyi repülőtéren. A megnyitóra már minden készen állt, mindkét pálya tökéletesen elő volt készítve, ottjártunkkor már az utolsó simításokat végezték a környezeten, hogy a szép lassan szállingózó nézők is a megmérettetés rangjához méltó kiszolgálásban részesüljenek.

Magát a versenyt Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere nyitotta meg. A városvezető beszédében elmondta, a mostani verseny kiváló lehetőség a lovasok számára, hogy számot adjanak felkészültségükről.

Immár 41. alkalommal hirdettük meg a Kösely Kupát Hajdúszoboszlón.  A városnak nagy lehetőség a lovassport hagyományának ápolása és továbbvitele. Bocskai István fejedelem annak idején 1606-ban 700 lovas hajdút telepített Hajdúszoboszlóra, és ezt az érzést, ezt a tudatot a mai generáció is viszi tovább a szívében

– fogalmazott a város első embere.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere
Forrás: Tóth Imre

A lovasfesztivált megtisztelte jelenlétével Dallos Gyula miniszteri biztos is. Az örökös magyar bajnok mesteredző kiemelte,

a vidéki emberek az ország lelkiismerete, a vidék pedig az ország szövetét összetartó erős közeg, amely nemzeti értékeinket egybetartja.

– A 21. század virtuális világában még jobban felértékelődik a fiatal generációk ló általi természethez közelítése. A hajdú ősök lovastudása előtt a Kösely Kupán tudunk tisztelegni. Kívánom minden résztvevőnek, teljesítményével jelezze, hogy a mostani században élő hajdúk is képesek arra, amik őseiket jellemezték: azaz amit kimondtak, annak súlya volt, amit tettek, az maradandó – hívta fel a figyelmet Dallos Gyula.

Dallos Gyula miniszteri biztos
Forrás: Tóth Imre

A hagyományápoló szándékkal létrehívott lovasnap az elmúlt 40 évben szervesen beilleszkedett Hajdúszoboszló nyári rendezvényeinek sorába, a látványos kiegészítőprogramok az egész család számára kitűnő kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. A kilátogató érdeklődők a helyszínt bejárva megismerkedhettek a helyi értékekkel, valamint a népi kultúra szépségeivel.

Kovács Máté főszervező, a Hajdúszoboszlói Lovassport és Hagyományőrző Sportegyesület elnöke lapunknak elmondta, a Kösely Kupa története 1981-re nyúlik vissza. – Elődeink akkor fogathajtó versenyként indították ezt a rendezvényt, majd az idő folyamán a 2000-es évek elejére díjugrató versennyé és fogathajtó versennyé növekedett – elevenítette fel. – Gyakorlatilag ez a 2000-es évek közepéig tartott, és onnantól kezdve maradt a díjugrató verseny. Mi három éve szervezzük az eseményt, és azóta visszahoztuk a fogathajtó versenyt, és kiegészítettük olyan elemekkel, amire eddig még nem volt példa Hajdúszoboszlón.

Ilyen a díjlovas verseny, a csikós verseny, illetve nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az országban egyedüliként rendezünk népies fogatok számára versenyt. Ennek a háromnapos rendezvénynek egyébként a jelentősége abban rejlik, hogy külön versenyszámokat írunk ki a tradicionális magyar lófajták egyedeinek

– nyilatkozta Kovács Máté.

Kovács Máté főszervező
Forrás: Tóth Imre

A rendezvényt szombat és vasárnap este is lovas parádé zárja, ahol a magyar lófajtáké, illetve a hazai lovas kultúráé lesz a főszerep.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában