Bakos Attila írása

2022.06.15. 19:16

Jegyzet: Júniusi történelem

Hajlamos az ember az igazán nagy jelentőséggel bíró szavakat olyan sokat használni, hogy azok már veszítenek fényükből.

Forrás: AFP

Elég csak a „forradalmian” új mosóporokra gondolni. Bárhogy is kerülném ezeket, a magyar labdarúgó-válogatott angliai 4–0-s sikerét muszáj történelminek titulálni. Az angolok hazai pályán utoljára 1928-ban veszítettek ekkora különbséggel, és 1953. november 25-én kaptak háromnál több gólt – egy bizonyos 6–3-ra végződő, Magyarország elleni összecsapáson. 

Ha az elmúlt néhány év júniusait megvizsgáljuk a nemzeti csapatunk szempontjából, akkor több történelmi pillanatot is találhatunk. A franciaországi Eb-n, 2016-ban harminc év után lépett pályára újra egy nagy nemzetközi tornán – a ’86-os vb-t követően –, amely alkalmával csoportját megnyerve jutott tovább a legjobb 16 közé. Tavaly az év hatodik havában pedig a csodálatos Puskás Arénában játszottak a kontinenstornán két felejthetetlen mérkőzést Szalai Ádámék. 

És ha már júniusi magyar futballhistória: szinte pontosan négy éve, 2018. június 19-én nevezte ki az MLSZ Marco Rossit a válogatott szövetségi kapitányává, ami az utóbbi idők legjobb döntésének bizonyult. Az olasz mester új fejezetet nyitott labdarúgásunk történelemkönyvében, és bízunk benne, hogy minél tovább írja azt. Például a 2024-es németországi Európa-bajnokság is júniusban rajtol majd... 

Bakos Attila 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában