Újra Budapesten

2022.06.17. 07:16

Ez mindegyik úszó álma – Kezdődik a vizes vb!

Kókai Dávid bízik benne, hogy a 4x100-as gyorsváltók meglepetést okozhatnak hazai környezetben.

Milák Kristóf úszását már előre hatalmas érdeklődés övezi | Forrás: Napló-archív

A műúszás selejtezőivel kezdődik el pénteken a vizes világbajnokság, amelynek Budapest lesz a házigazdája, több vidéki helyszínnel – köztük Debrecennel – kiegészülve. 

A viadal kapcsán Kókai Dávid, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola úszószakosztályának vezetője beszélt a várakozásairól a Hajdú-bihari Naplónak.

Újra megadatik a magyar versenyzőknek 2017 után, hogy hazai közönség előtt úszhatnak egy világbajnokságon. Ez mindenki álma, úgyhogy ennek fényében felfokozva várják a startot. A mezőny rendkívül erős, bár az utóbbi időszak történései miatt nem lehet pontosan felmérni, hogy ki milyen állapotban érkezett meg Budapestre

– mondta. 

A szakember úgy véli, hogy hazánk világklasszis versenyzői ezúttal is esélyesként ugranak majd a medencébe. – Nem csoda, hogy nagyon hamar elkapkodták a jegyeket például a 200 férfi pillangó döntőjének délutánjára – aminek Milák Kristóf a legfőbb favoritja. – Rajta kívül nyilván nagyon kíváncsi mindenki Hosszú Katinka produkciójára, gyarapítja-e újabb érmekkel a gyűjteményét. Titkon a 4x100 méteres gyorsváltóktól várok meglepetést, a férfiaknál az érem is benne van a pakliban, a nőknél már a döntőbe jutás is nagy siker lenne. Szerintem mind a kettőre van esély, illetve a 4x200-as női gyorsváltó is rendkívül erősnek ígérkezik. Bízom benne, hogy remek versenyeket láthatunk majd – fogalmazta meg reményeit. 

Speciális felkészülés 

Kókai Dávid, aki a Világjátékok-győztes uszonyosúszó és magyar bajnok úszó Senánszky Petra trénere, tanítványára is kitért. – Petra nagyon izgatottan várja a megmérettetést. A 4x100-as női gyorsváltó tagja, amellyel szombaton versenyeznek, illetve egyéniben 50 méter gyorson fog indulni, az pedig jövő héten pénteken lesz, így a hetet Budapesten tölti. Egészen speciális a felkészülése, hiszen július második hetében kezdődik a Világjátékok az Egyesült Államokban – ahova az 50 és 100 méteres uszonyos gyors címvédőjeként érkezik. – Azt követően pedig jön még egy uszonyos vb is Kolumbiában. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy nagyon jól áll, félig-meddig munkából érkezik majd a budapesti vb versenyeire. Azonban ez jó lehetőséget teremt arra, hogy a szombati 100 métere a második ötvenen gyorsabb lehessen, mint a korábbiakban – vélekedett. 

A debreceni edző elmondta, óriási dolognak tartja, hogy ismét Budapesten lehet a világbajnokság, ami az olimpia után a legfontosabb eseménye az úszósportnak. – Rengeteg országból érkeznek sportolók, ami azt jelenti, hogy tényleg az egész világ figyelmének a központjában leszünk. Magyarország már többször is bizonyította, hogy rendezés terén magas színvonalat képvisel, és mindig kielégíti a külföldi vendégek elvárásait is.

Bakos Attila 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában