Salakmotor

2022.03.13. 11:53

SpeedWolf Juniors: megtették az első lépéseket az utánpótlás-nevelés felé

A debreceni utánpótlás-nevelő képzésbe nemcsak a cívisvárosból, hanem Miskolcról és Szegedről is jelentkeztek.

A magyar salakmotorsportban régóta várt folyamat kezdődött el szombaton a Perényi Pál Salakmotor Stadion főépületében: elindult a SpeedWolf Debrecen utánpótlás-nevelő programja. A sportágban hosszú évek óta súlyos, országos probléma, hogy elmaradt a fiatalok szakszerű, tematikus képzése, ezáltal alig akadnak olyan ifjú motorosok, akikre építeni lehetne a honi speedway jövőjét. Most a cívisvárosi Farkasoknál elindult valami, ami remélhetőleg enyhíteni tudja majd a magyarországi salakmotorozás egyik legnagyobb gondját.

 

A feltételek adottak

 

Tavaly októberben kezdte meg toborzást a SpeedWolf Juniorsra keresztelt utánpótlás-nevelő programjába a debreceni egyesület. A több mint tucatnyi jelentkező közül hat srác, öt debreceni és egy miskolci kapott meghívót a szombati, első közös eseményre, egy bemutatkozó beszélgetésre. A Perényi Pál Salakmotor Stadion főépületének rendezvénytermében a klubvezetés mellett illusztris társaság várta a fiúkat, valamint kísérőjüket: a magyar salakmotorsport első, s ez idáig egyetlen világbajnoki éremmel rendelkező párosa, Adorján Zoltán és Tihanyi Sándor. 

Forrás: Boros Norbert

Baráth Norbert, a Farkasok első embere köszöntötte az egybegyűlteket, s örömmel tájékoztatott, hogy a klub salak- és pitbike motorokkal, illetve felszerelésekkel tudja segíteni a juniorok képzését. Ezt követően vázolta a program részleteit. A következő lépésként – várhatóan április közepén – egy challenge, azaz kiválasztó vár a jelentkezőkre, ahol a fizikai felkészültségüket, egészségügyi állapotukat, illetve a motorozáshoz való készségüket mérik fel a szakemberek. Ezt követően az alkalmas jelöltek számára megkezdődik a motoros képzés, ami előreláthatólag heti két edzésből áll majd a tanulók számára. A klubvezető reményei szerint az év végén már lesznek olyan motorosok, akik „harcba szállhatnak” a versenyzői licencért.

Forrás: Boros Norbert

Segítenek, amiben tudnak

 

Ezt követően a salakmotorozás örökös magyar bajnoka, a SpeedWolf Debrecen tiszteletbeli tagja, Adorján Zoltán szólt a srácokhoz, akiknek felhívta a figyelmét arra, ha belevágnak a sportágba, akkor teljes erőbedobással, elhivatottan tegyék azt. Az egykori egyéni világbajnoki döntős Tihanyi Sándor, aki edzőként segíti majd a programban résztvevőket, arról biztosította a résztvevőket, hogy minden támogatást megkapnak majd ahhoz, hogy versenyzővé váljanak, de ezért nekik kell tenniük a legtöbbet. Boros Norbert, a SpeedWolf Juniors szaktanácsadója kiemelte, az ifjú tehetségek felbukkanását a szurkolók mellett a szponzorok is nagyon várják, már többen jelezték, hogy anyagilag is támogatni kívánják az utánpótlás-nevelő projektet. A korábbi versenyző, Szegedi Máté – aki a Testnevelési Egyetem autó-motorsport edzői képzésére jár – a mentorálásból veszi majd ki a részét, s bízik benne, hogy a leendő versenyzőpalánták igazi csapattá forrnak össze az oktatás ideje alatt.

 

A beszédek után a jelentkezők – akik közül a legfiatalabb 12, a legidősebb 20 esztendős – egy kérdőívet töltöttek ki, majd testközelből megismerkedhettek azokkal a vasparipákkal, amelyeket a legrátermettebbek majd a nyártól már „élesben” is kipróbálhatnak. 

 

Boros Norbert 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában