Boksz

2021.12.10. 14:00

Szintet lép a Bocskai-emlékverseny

Szabó Sándor már nemcsak a DVSC, hanem az ország utánpótlására is figyel.

Forrás: Kiss Annamarie

A napokban jelent meg a hivatalos hír, miszerint Európa egyik legpatinásabb nemzetközi amatőr viadala, a debreceni Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny bekerül a nemzetközi szövetség (AIBA) újonnan induló, pénzdíjas ranglista-versenysorozatába. A magyar szövetség (MÖSZ) Facebook-oldalán tette közzé, hogy megállapodott a nemzetközi szövetséggel, mely szerint a hajdúsági viadal a World Boxing Tour része lesz, annak is az ezüst kategóriájában szerepel majd. A Magyar Távirati Iroda közlése szerint a konföderációs egyeztetések után Európából eddig két verseny kapott minősítést, az egyik a Bocskai-emlékverseny, amely a Silver Gloves Tournament része lesz.

A tervek szerint a World Boxing Tour 6-8 állomásból áll majd, és a versenyeket arany, ezüst, illetve bronz kategóriába sorolják.

A Silver Gloves Tournamentbe kategorizált Bocskai-emlékverseny összdíjazása várhatóan 200 ezer dollár lehet. A jövő évi World Boxing Tour zárásaként döntőt rendeznek majd New Yorkban vagy Las Vegasban. A Bocskai István nemzetközi emlékversenyt jövő februárban 66. alkalommal rendezik meg, ami a pénzdíj, valamint a megszerezhető ranglista pontoknak köszönhetően az eddigieknél is színvonalasabb lehet.
 

Nincs a Bocskaihoz fogható


A hajdúsági sportbarátok számára szívet melengető hír hátteréről kérdezte a Hajdú Online Szabó Sándort, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökségi tagját. – A megítélésem szerint annak, hogy ezt a kiemelkedő lehetőséget, azaz a versenyrendezést megkaptuk, óriási szerepe van Kovács Istvánnak, aki a nemzetközi szövetségben a főtitkári posztot látja el.

Úgy érzem, az AIBA ezzel a döntéssel elismerte a magyar bokszot, s ez számunkra egy visszaigazolás, hogy a Bajkai István által vezetett honi szövetség jó úton halad a sportág hazai megújításának útján.

Az pedig, hogy Debrecen lehet a házigazdája a széria egyik tornájának, annak is köszönhető, hogy a legutóbbi Bocskain az AIBA elnöke, Umar Kremljov úr személyes tapasztalatokat gyűjtött a rendezésről, így nyugodt szívvel támogatta a hajdúsági jelölést. Egyértelmű, hogy jelenleg Magyarországon nincs a Bocskaihoz fogható felnőtt nemzetközi verseny – fogalmazott Szabó Sándor, aki egy kulisszatitkot is elárult. 

Fotó: Kiss Annamarie

– Korábban, nyolc évig zsinórban az általam vezetett DVSC szervezte a megmérettetést a város segítségével, ám ez már nincs így. Most a szövetség hatáskörébe tartozik a nagy viadalok lebonyolítása, ezért a Bocskait is a MÖSZ rendezi, természetesen Debrecen városának hathatós támogatásával, illetve amiben tudok, én ugyanúgy segítek, mint az elmúlt években.  


Hajrá, jövő!


A debreceni szakember amellett, hogy elnökségi tag, a közelmúltban kinevezték az utánpótlásért felelős vezetőnek. – Az újonnan megválasztott elnökség azért dolgozik, hogy minden csakis a bokszról és a tisztességről szóljon a szövetségben. Valamennyien ingyen végezzük a feladatainkat, csakis a sportág szeretetéért tesszük a dolgunkat – kezdte Szabó Sándor. – Két hónapja kaptam meg azt a nehéz, ámde hálás feladatot, hogy felügyeljem, irányítsam az utánpótlás-nevelő munkát. Azért érzem magaménak ezt a megbízatást, mert az elmúlt években, évtizedekben a DVSC-vel bizonyítottuk, értünk a fiatalok neveléséhez, versenyeztetéséhez.

A klubunk már régóta az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő műhelye, így nyugodtan állíthatom, testhezálló feladat számomra, amire felkértek. Már több lényegi javaslatot tettem a sportág érdekében.

Nagy áttörést jelent, hogy 12 éves kortól versenyzői jogot kapnak a tehetségek. Erre azért volt szükség, mert sokan nem tudták kivárni, hogy 13 évesen versenyezhessenek, ezért idejekorán elhagyták a bokszot, és más sportágban folytatták karrierjüket. Szintén az elvándorlás megakadályozása miatt léptetjük életben azt a szabályt, hogy bővítjük a súlycsoportok alsó és felső határát. Emellett az ökölvívó-palántákat a versenyeken különdíjakkal ösztönözzük, illetve az ifjúsági korosztályú, 18 éves tehetséges sportolóknak pénzbeli támogatást nyújtunk a még jobb produkciók eléréséhez. Külföldön már működik, hogy az U22-es korosztály számára külön versenyeket írnak ki, ezt Magyarországon ugyanúgy bevezetjük, mert úgy ítéljük meg, hogy ezzel is sikerélményt tudunk nyújtani a fiatalok számára. Fontosnak tartom, hogy az átlagon felüli utánpótlás-nevelő munkát végző klubok kiemelt támogatást kapjanak, ezáltal elismerve az elvégzett produktum minőségét.

Fotó: Kiss Annamarie


A DVSC-nél minden rendben


Visszatérve a Bocskai-emlékversenyhez, a közelmúltban többek között Varga Miklós, Kalucza Norbert és Bernáth István személyében olyan hajdúsági bokszolóknak szurkolhattunk, akik megnyerték a tornát. Bízhatunk abban, hogy hasonló kiemelkedő eredményt ér el Hajdú-bihari bunyós a közeljövőben? – Szerintem akár a februári versenyen is lehet ilyen, méghozzá Bernáth Attila – válaszolt a kérdésre Szabó, aki a DVSC elnökeként jól látja a versenyzője tehetségét, lehetőségeit. – Attila jól szerepelt a világbajnokságon, s erre alapozva állíthatom, kellemes meglepetést okozhat a Bocskain. Az új súlycsoport, az 51 kilogramm ideális számára, itt tudja a legjobb formáját hozni.

Remélem, a jövő heti győri magyar bajnokságon erről már tanúbizonyságot ad a sportág kedvelőinek.

De nagyon bízom benne, hogy Attila klubtársa, Bernáth László – aki szintén válogatott kerettag – ugyancsak kitesz magáért.

Zárszóként a DVSC első embere elmondta, a klubban az elmúlt évekhez hasonlóan nagyon komoly szakmai munka folyik, ezért biztos a sikeres folytatásban. Jelenleg két helyszínen tartanak edzéseket, mintegy hatvan fiatal számára. Debrecenben új helyszínen, a Jánosi utcában lévő csarnokban készülnek a bokszolók, s emellett külön öröm, hogy a hajdúhadházi bázis újra megerősödött, amire nyugodt szívvel építhetnek.


Boros Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában