Sakkfeladvány

2021.11.20. 21:51

Újabb játszma, amit neked kell továbbvinned

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Sakkrovatunkban a táblajáték és sportág szerelmeseinek kínálunk rendszeres agytornát. Közreműködik Balogh Sándor sakkmester, aki egyúttal A sakk az Élet szimulátora nevű blog szerzője. Először a legutóbbi fejtörő megoldását ismertetjük, a friss feladvány a lap aljára görgetve található meg.

Az ábrán a világos jelzett lépését követően létrejött állásban keressük a sötét lehetőségét. Hogyan látod ebben a „sakkgömbben” a sötét helyzetét? – kérdeztük az előző feladványunkban.

A megoldás lépésről lépésre

A következő feladvány

A diagramállásban a sötét következik lépésre. A Ve5 lépés a sötétet hozná kis előnybe egy bonyolult változatban. Ám a sötétet frusztrálja a világos királyszárnyi kellemetlenkedése: nem sáncolhat, mert arra egy lépésben mattot kap. Ezért a h6 lépéssel folytatja, hogy elűzze a g5 lovat és megmeneküljön a közvetlen fenyegetéstől. Miként vinnéd tovább a játszmát a világossal a sötét jelzett lépését követően?

Az aktuális feladvány megoldását a soron következő ábrával együtt közöljük. A fejtörőkért keresse sakkrovatunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában