fókuszban az Eb és a vb

2021.10.21. 08:00

Debrecenben kezdte meg felkészülését a következő szezonra Szilágyi Réka

Tószegen él, a szolnoki klub lenne hozzá a legközelebb, ő mégis a Debreceni Sportcentrum gerelyhajítója, nem mellesleg az egyetem hallgatója.

Fotó: Molnár Péter

A debreceni olimpikont arról kérdeztük, mi vár rá a jövőben. – Elkezdtük a téli alapozást, mely a jövő évi versenyeknek az alapját adja majd – kezdte a tokiói ötkarikás játékok résztvevője a Hajdú-bihari Naplónak. – A két fő verseny: a világbajnokság, és az Európa-bajnokság lesz. A vb-re a szint az 64 méter, az Eb-re pedig 62 méter 50 centi, az elsődleges célom az, hogy ezeket elérjem – folytatta. Szilágyi Réka elmondta, hogy a számokból az látszik, hogy megemelték a szinteket, azt nem tudja még, hogy egészen pontosan meddig lehet teljesíteni, de ő azon lesz, hogy minél előbb biztos tagja lehessen a két világeseménynek. – Nyugodtabban lehet készülni, ha már megvan a szint, igaz, a pontszámok alapján is kvalifikálhatja magát az ember a megmérettetésekre, de a szívnek is könnyebb, ha a szint miatt jut el bárhová, mintsem a pontszámok alapján – mondta a gerelyhajító.

Fotó: Molnár Péter

Múlt, jelen, jövő

Réka több mint tíz éve „dobálja a 60 dekás súlyokat”, így már rutinosnak számít úgy a versenyeken, mint a felkészülések során. Elmondása szerint még mindig nem a kedvence az alapozás neki sem, ahogy oly sok sportolónak sem. Ő délelőtt súlyemelések sorozatát hajtja végre, délután szökdelés, 30 méteres futások teszik ki a mindennapjait ilyenkor. – A tél mindig nehezebb, vagy legalábbis okoz bőven fejtörést, hiszen az ügyességi sportágak közül az enyémet például nem szokás teremben végezni. A megoldás természetesen megvan: elmegyünk edzőtáborba melegebb éghajlatra, az idén Spanyolország és Portugália van kilátásban – mondta.

Fotó: Molnár Péter

Az ötkarikás játékokon való szereplése miatt ennyi idő elteltével is csalódott, mert úgy érezte, hogy több volt benne, közepesen elégedett mindössze csak. – Lezártam a múltat, most az említett két jövő évi fő verseny lebeg a szemeim előtt. Ha egy kicsit előrébb nézek, akkor a 2023-as budapesti vb lesz nagyon fontos a számomra, majd aztán jöhet a 2024-es párizsi olimpia – mondta. Szilágyi Réka végül arról beszélt, hogy ha össze kellene hasonlítania a két eseményt, a budapestit annyiból mindenképpen jobban várja, hogy ő kifejezetten szeret a családtagjai, barátai, és a magyar szurkolók előtt versenyezni.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában