küzdősport

2021.10.01. 14:34

Borics Ádámmal verekszik Kálucz Martin

Hazánk legmagasabban jegyzett MMA-harcosa heti rendszerességgel gyakorol a debreceni ketrecharcossal.

Fotó: Borics Ádám-archív

A küzdősport szerelmeseinek nem kell bemutatni Borics Ádámot, aki a világ második legnagyobb MMA szervezeténél, a Bellatornál 17–1-es mutatóval rendelkezik, így nem véletlenül tartozik a szűk elithez.

A pehelysúlyúak (featherweight) között A Kölyök (The Kid) becenévre hallgató magyar versenyzőt úgy tartják számon, mint akinek reális esélye van egy címmérkőzésre.

Jelenleg a súlycsoportban AJ McKee a bajnok, míg Borics – Patricio Pitbull és Mads Burnell mögött – a 3. helyen áll a ranglistán. Ezek után igazán különleges lehetőségnek tűnik, hogy Kálucz Martin Borics edzőpartnere lehet.

Egy profi Floridából

Borics Ádám (balra) és Kálucz Martin kemény, de jó hangulatú gyakorlásokon vannak túl | Fotó: Borics Ádám-archív

– Kicsi a hazai küzdősport társadalom, így természetesen régebbről ismerem Ádámot, a találkozásaink során mindig jókat beszélgettünk. Nagyon nagy megtiszteltetésnek vettem, amikor felkért a közös edzésekre, természetesen azonnal igent mondtam rá – kezdte a beszélgetést Kálucz Martin, aki elárulta, nagyjából tíz közös tréningen vannak túl. – Ádám pár hónapja – ideiglenesen – hazaköltözött Fort Lauderdale-ből, jelenleg Egerben él, s felvetette, hogy rendszeresen gyakoroljunk Berekfürdőn, a helyi birkózócsarnokban, ameddig vissza nem tér Floridába. Amíg Magyarországon tartózkodik, addig is szeretne edzésben maradni, ezért kért fel partnernek. Hetente találkozunk, s a tréningeken leginkább a birkózásra fektetjük a hangsúlyt. Nagyon jó hangulatúak ezek a gyakorlások, s én minden egyes alkalommal elámulok, hogy Ádám mennyire profi. Elérte, hogy csakis a sportra kelljen koncentrálnia, de ennek fejében az egész élete az MMA körül forog. Rettentősen céltudatos, még arra sem tudom rávenni, hogy egy Túró Rudival bűnbe essen.

Harcra készen

Boricsnak edzésben kell maradnia, de vajon Kálucznak mit adnak ezek a közös gyakorlások? – Az MMA állandóan fejlődik, s azokat az újításokat, amiket Amerikában már használnak, azt így nem a Youtube-ról kell megismernem, hanem testközelből tapasztalhatom.

„Az új technikák mellett az a professzionalizmus, amit Ádám képvisel, az is nagy hatással van rám”

– mondta a debreceni fighter, aki elárulta, miért lehetett kevesebbet hallani róla az utóbbi időkben. – Sajnos Magyarországon alig vannak profi küzdősportgálák, amatőr viadalokon pedig nem akarok már elindulni, ezért nincs hol megmutatnom magam. Bár meccseim nincsenek, ennek ellenére ugyanúgy edzek, mint korábban versenyszezon idején.

„Jelenleg ott tartok, hogy külföld felé kacsintgatok, mivel Romániában és Szlovákiában rendszeresen rendeznek gálákat.”

– Elárulom, olyan formában érzem magam, ha a hét elején szólnak, szombaton nyugodt szívvel ketrecbe tudnék lépni – mondta mosolyogva a 28 esztendős harcos.

Esélyes egy címmeccsre

Borics Ádámról elismerően beszélt Pap Vilmos, a Bellator európai koordinátora a Haonnak. – A Kölyök karrierje az általunk szervezett budapesti TEK-gálán vett fordulatot. Nagyon meggyőző produkcióval rukkolt elő, s szerencséjére a nézőtéren ott volt a Bellator egyik fontos képviselője. Mivel tisztában voltunk a magyar fighter képességeivel és hozzáállásával, nyugodt szívvel ajánlottuk a szervezet emberének. Ádámnak már akkor is amerikai menedzsere volt, talán még ez is segítette abban, hogy szerencsére megköttetett az üzlet – tekintett vissza a debreceni sportszakember, aki számos nemzetközi küzdősportgála szervezésével örvendeztette meg a sportág hazai kedvelőit, köztük a Hódos és a Főnix Csarnok közönségét.

„Ádám a tengerentúlon beváltotta a hozzá fűzött reményeket, gyorsan kivívta a szakemberek és a szurkolók elismerését.”

– Fontosnak tartom megjegyezni, az sem vetette vissza a karrierjét, hogy tavaly januárban, zsinórban 14 megnyert meccs után elvesztette a veretlenségét. Azóta már háromszor hagyta el győztesen az oktogont, s a pehelysúly legjobbjai közé tartozik. Az ilyen rekorddal rendelkező harcos már jó eséllyel pályázhat címmeccsre. Ismerve Ádám tudását és elhivatottságát, biztos vagyok benne, hogy hamarosan övért küzdhet a Bellatornál.

Boros Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában