Paralimpia 2020

2021.08.24. 13:30

Szvitacs Alexa a fonákjában bízik

Nem ismeri ellenfelei többségét, de így is éremmel szeretne hazatérni a tokiói paralimpiáról Szvitacs Alexa, aki 2019 szeptemberében, élete második paraasztalitenisz-versenyén Európa-bajnok lett, és azzal rögtön kvótát szerzett.

Asztaliteniszezők Országos Bajnoksága Képen: a paralimpiára kvalifikált Szvitacs Alexa 20200301 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi népe

Fotó: MW-archív

„Az én kategóriámban nyolcan juthattunk ki, ebből hárman vagyunk európaiak, a többiek számomra ismeretlenek, még soha nem találkoztam velük egyetlen versenyen sem. Videófelvételt láttam róluk, próbáltuk kielemezni a játékukat, de ez is nagyon nehéz, mert különböző borításokkal játszanak, különböző stílusban, és nem nagyon van Magyarországon hasonló stílusú játékos” – mondta a debreceni sportoló a várakozásokat illetően az olimpiai falu vegyes zónájában.

Az erősségére vonatkozó kérdésre elárulta, hogy az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetett a szerváira, átállt arra, hogy csak fonákot adogat, de azt sokféleképpen – írja az MTI.

„A bajnokságban, amikor az épekkel játszottam, a fiúkkal és lányokkal is, jó visszajelzéseket kaptam, hogy ez elég jól működik, remélem, itt is fog működni. Illetve én mindig azt mondom, hogy a fonákjátékom sokkal erősebb, mint a tenyeres” – tette hozzá.

Szvitacs Alexa, aki 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait, az épek között a női bajnokságban a Győr, a férfi NB I-ben pedig a BVSC színeiben játszik. Utóbbi lehetőségnek azért örült nagyon az elmúlt időszakban, mert a férfiak bajnoki sorozata a koronavírus-járványban is zavartalanul zajlott, így majdnem minden hétvégén voltak mérkőzések.

„A meccsszituációt tudtam gyakorolni, még ha nem is volt akkora sikerélményem, mint amikor a nőkkel játszom” – mondta.

Elárulta, hogy a Tokióba utazás megviselte, mert a betegsége óta nem ment még ilyen messzire, pláne nem repülővel.

A lebonyolításról azt mondta, két négyfős csoportban játszanak majd, az első kettőbe kell kerülni, utána pedig keresztbejátszás következik.

„Mindenféleképpen éremmel szeretnék innen hazamenni, aztán meglátjuk” – fogalmazta meg a célját, majd még annyit jegyzett meg, hogy szerdán lesz az anyukája születésnapja – amikor két mérkőzést játszik -, és közölte vele, hogy semmi mást nem kér, csak két győzelmet. Ő pedig csupán annyit ígérhetett: rajta lesz.

Gáspár Tamás a világcsúcsot célozza meg

Ugyancsak a sportolói faluban nyilatkozott a szintén első paralimpiáján szereplő kerekesszékes íjász Gáspár Tamás, aki többek között arról beszélt, hogy minden nap edz, mert ez a fizioterápiája része.

„Egy napot sem lehet kihagynom, az íjászattal tartom karban magam” – hangsúlyozta.

Felidézte, hogy hat éve az íjászatban találta meg újra, amit legjobban szeret, 2018-ban volt egy nagyobb váltás, íjat és kart kellett cserélnie, illetve váltania, de azóta feljött a világranglista második helyére, és szerinte már közel van az első is.

„Tokióban meglesz az is, mert a paralimpia ad annyi pontszámot, hogy az élre kerüljek. Sőt, most akár új világrekordot is el tudok érni” – vélekedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában