online tájékoztatót tartottak

2021.01.21. 17:00

Debreceni Egyetem: széleskörű elhelyezkedési lehetőség a sportok kedvelőinek

A testnevelő és a gyógytestnevelő tanári szak sajátosságait mutatták be a szakemberek a felvételizőknek.

Fotó: sportsci.unideb.hu

A felvételi követelményekről, a szakpár érdekességeiről, az elhelyezkedési lehetőségekről, valamint a sporttudományi és testkulturális jövőképről is szó esett a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének csütörtöki online tájékoztatóján.

– A testnevelő tanári diploma a pályakezdőknek sokszínű elhelyezkedési lehetőséget biztosít – erre hívta fel a figyelmet Balogh László testnevelés szakfelelős, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének intézetigazgatója. Mint mondta: jó sportszakemberekre szükség van, de nem csak az iskolai falak között.

– Testnevelő és gyógytestnevelő tanár többek között diákok versenyre való felkészítését, gazdálkodó szervezet által végzett egészségügyi- és sportfoglalkozások vezetését, edzői tevékenységet, sportrehabilitációs szolgáltatások irányítását, rekreációs feladatokat láthat el. Fitnesztermekben, táncklubokban, művelődési központokban is elhelyezkedhetnek. Úgy gondolom, fantasztikus lehetőségekhez vezethet a testkultúrával foglalkozó diploma megszerzése – tette hozzá az igazgató.

Belépő a miniolimpiára

Az elmúlt időszakban a sport és a testnevelés kapcsán széles összefogás jellemezte a cívisváros felsőoktatási intézményét. Emellett az egyetem az utóbbi években több stratégiai jelentőségű nagyberuházást hajtott végre, aminek köszönhetően mára a Sporttudományi Oktatóközpontban, az UniFit Fitness & Gym Centerben, az Asztalitenisz Központban, vagy éppen a legfiatalabb sportlétesítményben, a TEKNŐS Teniszközpontban is van lehetőség hobbiból vagy versenyszerűen sportolni.

– A nemzetközi kitekintést is biztosító oktatás mellett, kutatás-fejlesztés is folyik, valamint a sportiparban is jelen vagyunk. Az ország első három legnagyobb klubjában szereplő 100 éves DEAC-nál minőségi utánpótlás nevelés folyik. Emellett a széleskörű oktatási palettánkon szerepelnek országosan egyedülálló képzések – emlékeztetett Balog László. Az igazgató arról is beszélt, hogy a szeptemberben induló félévre felvételt nyerő hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy a 2024-es Európai Egyetemi Játékok elnevezésű miniolimpián tevékenykedjen, tapasztalatot szerezzen.

Szakemberek kellenek

Hídvégi Péter gyógytestnevelés szakfelelős hangsúlyozta: a hungarikumnak számító gyógytestnevelés különleges módszereket alkalmaz a nem beteg, de célzott terápiát igénylő elváltozással rendelkező gyerekeknél. – Manapság nő a túlsúlyos, a cukorbeteg és az asztmás gyermekek száma az iskolákban, egyre több az inaktív és a tartáshibás fiatal. Ezeknek a gyerekeknek a mozgásműveltségét segítheti a gyógytestnevelő tanár. Most igazán szükség van a képzett szakemberekre – mondta.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában