Kézilabda-vb

2021.01.13. 09:00

Az európai csapatok a favoritok

Bíró Imre üdvözli a mezőny bővítését, mert így egyre több ország meg tudja mutatni, ott mennyit fejlődött a sportág.

20200108 Budaörs Magyar Férfi Kézilabda Válogatott edzés Mirkó István Magyar Nemzet

Fotó: MW-archív

Kezdetét veszi a 27. férfi kézilabda-világbajnokság szerdán. Az egyiptomi torna nem indul zökkenőmentesen, hiszen a koronavírus-járvány több együttes életét is megkeserítette, például az Egyesült Államoknál a dániai edzőtábor legutóbbi tesztje 18 pozitív eredményt hozott, így 12 játékossal tudtak elutazni a tornára, míg csoportellenfelünknél, a Zöld-foki-szigeteknél 7 pozitív eredményről szóltak a hírek. Kedd este pedig érkezett a legfrissebb fejlemény: a nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint Csehország hivatalosan is jelezte, lemondja a részvételt, mivel a 21 fős keretből 17 (!) játékos nem bevethető. Helyüket az első számú tartalék, Észak-Macedónia vette át.

Eredetileg úgy volt, hogy nézők előtt rendezik a vb-t, de a játékosok levelet írtak a szövetségnek, mivel úgy érezték, rossz mintát mutatnának hazájuknak, ha olyan világversenyen vesznek részt, amelyen ezres nagyságrendben lesznek nézők a találkozókon, így végül zárt kapuk mögött zajlanak majd a küzdelmek egészen a torna végéig. A Hajdú-bihari Napló Bíró Imrét, a DEAC férfi kézilabdacsapatának edzőjét kérte fel, hogy latolgassa az esélyeket.

– Várható volt – ha már egyiptomi a nemzetközi szövetség elnöke –, hogy előbb-utóbb az afrikai ország házigazdája lesz egy nagy világeseménynek – kezdett bele a 125-szörös válogatott kapus. – A mezőny bővítésének köszönhetően egyre több ország tudja megmutatni magát, amitől valószínűleg a világbajnokság színvonala nem lesz komolyabb, de én mégis üdvözlöm, mert fontos, hogy minél inkább elterjedjen a sportág. Az európai topcsapatok játékosai nyilván kevésbé vannak ezzel így, hiszen a nagyobb létszám több meccset, nagyobb megterhelést jelent. A nézők nélküli meccsek mindenkit sújtanak, persze leginkább a házigazdákat, akik sem a helyi nézőkre, sem a merchandisingból származó bevételekre sem számíthatnak – vélekedett Bíró.

A 32 résztvevő számából adódóan előfordulhat, hogy akár több meglepetés csapat is lesz majd a tornán, de a világbajnoki ezüstérmes egykori hálóőr szerint alapjaiban nem fog borulni a papírforma.

– Ahogy egyre bővül a nemzetközi mezőny, úgy bukkannak fel lehetséges meglepetés csapatok, gondolok itt például az argentinokra – hívta fel a figyelmet. – A legjobbjai már mind Európában játszanak, így megismerték, megszokhatták azt a terhelést, amely a csúcskézilabdával jár. Ettől függetlenül azt mondom, nem lesz meglepetés, és valamelyik európai gárda fogja megnyerni a világbajnokságot – mondta el Bíró, akitől lapunk azt is megkérdezte, mit szól ahhoz, hogy a vb-n szabadkártyásként induló USA kézilabda szövetsége az interneten toborzott játékosokat a válogatott keretbe, és így történhetett meg az, hogy Merkovszki Pál, a Gyöngyös 20 esztendős amerikai-magyar kettős állampolgárságú kapusa is nagy valószínűséggel pályára léphet majd az eseményen.

– Amerika az extremitások országa, ahol nincs hagyománya a sportágnak, azokat az embereket kell összegyűjteni, akik láttak már kézilabdát, de azt gondolom, ez nem így működik – foglalt állást a szakember. – Annak idején, amikor az első meccseimet játszottam a felnőttek között, megmérkőztünk az amerikaiakkal, akkor Faludi Mihály volt éppen az edzőjük, és Magyarországon edzőtáboroztak. Alapjaiba véve az egyéni technikai, taktikai érettségük rendben volt, de csapatszinten ez nem volt elmondható, hiszen amíg egy gárda nem játszik le elegendő számú mérkőzést, addig híján lesz a kellő tapasztalatnak. Mivel ez a társaság az interneten keresztül verbuválódott, rájuk még fokozottabban érvényesek az előbb elmondottak. Ettől függetlenül nem fogják ingyen adni a bőrüket, de a sokéves közös munka és edzőtábor hiánya meg fog látszódni rajtuk – nyilatkozta Bíró Imre.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában