A kormány 800 milliót hív le

2020.10.27. 07:30

Tavasszal kiderül, hol épül a nánási MotoGP-pálya

A kisajátítási eljárás bírósági szakasza csak azokat fogja érinteni, akikkel nem tudnak megegyezni.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

Hamarosan elkezdődhet Hajdúnánás határában a MotoGP-pálya területének kisajátítása.

Legalábbis erre utal az a tény, hogy a magyar kormány a napokban 800 millió forintot szavazott meg földterületek megvásárlására.

„Nincs szó a MotoGP-pálya pluszköltségéről, ez a 800 millió forint a megvalósulás első költsége, és ez eredetileg is benne van a pálya költségkalkulációjában. A pénz arra szolgál, hogy a szükséges területeket az állam megvásárolja”

– válaszolta a Napló kérdésére Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a hajdúnánási MotoGP-pálya egyik projektvezetője. Hozzáfűzte: minden találgatás, hogy mennyibe fog majd kerülni a beruházás, jelentős mértékben megalapozatlan, hiszen a tervek sincsenek még meg.

Tavasz végére lezajlik

A területek kisajátításával kapcsolatban, illetve az előkészítő munka jelenlegi helyzetéről érdeklődtünk Szólláth Tibornál, Hajdúnánás polgármesterénél. Megkeresésünkre elmondta, hogy nemrégiben volt egy tájékoztatás a gazdáknak arról, hogy a MotoGP-pálya építése miatt lesznek földkisajátítások.

– Az ismereteim szerint talajmechanikai vizsgálatok folynak, és ennek eredménye még fogja mozgatni a pálya foltját. Azért beszélek foltról, mert még az sem tudott pontosan, hogy mekkora földterületre tarthat igényt a komplexum. Amikor a talajmechanikai vizsgálatok, illetve a terepviszonyok feltérképezése befejeződik, és látható lesz annak eredménye, utána kiírnak egy tervpályázatot, és akkor lehet már látni a pálya formáját, tájolását. Ha mindez meglesz, lehet látni a létesítmény végleges helyét, és akkor tudható, hogy a földterülettel rendelkezők közül kik azok az érintettek, akik tulajdonnal rendelkeznek ott. Majd ezt követően keresik meg őket az árajánlattevők.

„A kisajátítási eljárás – ismeretem szerint – valamikor tavasz végére zajlik le. A pálya pontos helyét azonban természetesen már hamarabb lehet tudni.”

A földtulajdonosokkal egyezségre törekszünk, kapnak egy ajánlatot, és a kisajátítási eljárás bírósági szakasza csak azokat fogja érinteni, akikkel nem tudnak megegyezni – tájékoztatott Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

KZS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában