A kormány 800 milliót hív le

2020.10.27. 07:30

Tavasszal kiderül, hol épül a nánási MotoGP-pálya

A kisajátítási eljárás bírósági szakasza csak azokat fogja érinteni, akikkel nem tudnak megegyezni.

Monster Energy Yamaha's Italian rider Valentino Rossi rides during the free pratices ahaed of the French MotoGP race in Le Mans, northwestern France, on October 11, 2020. (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)

Fotó: AFP / Jean-Francois Monier

Hamarosan elkezdődhet Hajdúnánás határában a MotoGP-pálya területének kisajátítása.

Legalábbis erre utal az a tény, hogy a magyar kormány a napokban 800 millió forintot szavazott meg földterületek megvásárlására.

„Nincs szó a MotoGP-pálya pluszköltségéről, ez a 800 millió forint a megvalósulás első költsége, és ez eredetileg is benne van a pálya költségkalkulációjában. A pénz arra szolgál, hogy a szükséges területeket az állam megvásárolja”

– válaszolta a Napló kérdésére Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a hajdúnánási MotoGP-pálya egyik projektvezetője. Hozzáfűzte: minden találgatás, hogy mennyibe fog majd kerülni a beruházás, jelentős mértékben megalapozatlan, hiszen a tervek sincsenek még meg.

Tavasz végére lezajlik

A területek kisajátításával kapcsolatban, illetve az előkészítő munka jelenlegi helyzetéről érdeklődtünk Szólláth Tibornál, Hajdúnánás polgármesterénél. Megkeresésünkre elmondta, hogy nemrégiben volt egy tájékoztatás a gazdáknak arról, hogy a MotoGP-pálya építése miatt lesznek földkisajátítások.

– Az ismereteim szerint talajmechanikai vizsgálatok folynak, és ennek eredménye még fogja mozgatni a pálya foltját. Azért beszélek foltról, mert még az sem tudott pontosan, hogy mekkora földterületre tarthat igényt a komplexum. Amikor a talajmechanikai vizsgálatok, illetve a terepviszonyok feltérképezése befejeződik, és látható lesz annak eredménye, utána kiírnak egy tervpályázatot, és akkor lehet már látni a pálya formáját, tájolását. Ha mindez meglesz, lehet látni a létesítmény végleges helyét, és akkor tudható, hogy a földterülettel rendelkezők közül kik azok az érintettek, akik tulajdonnal rendelkeznek ott. Majd ezt követően keresik meg őket az árajánlattevők.

„A kisajátítási eljárás – ismeretem szerint – valamikor tavasz végére zajlik le. A pálya pontos helyét azonban természetesen már hamarabb lehet tudni.”

A földtulajdonosokkal egyezségre törekszünk, kapnak egy ajánlatot, és a kisajátítási eljárás bírósági szakasza csak azokat fogja érinteni, akikkel nem tudnak megegyezni – tájékoztatott Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában