labdarúgás

2020.09.29. 14:44

Súlyos sérülés a megyei bajnokságban – megszólalt a játékvezető-bizottság elnöke

Sápi Csaba elmondta, a DASE-Hajdúsámson játékvezetője a szabályok szerint járt el.

Amint arról korábban beszámoltunk, időlegesen drámai eset szakította félbe a DASE-Hajdúsámson mérkőzést a megyei labdarúgó-bajnokság hetedik fordulójában múlt szombat délután. A találkozó első félidejében egy ollózó mozdulatot követően Nagy Nándort, a DASE egyik játékosát – mindenféle szándékosság nélkül – fejbe rúgták. A szerencsétlenül járt labdarúgó rögtön a földre került, a pályán lévők látták, hogy nagy a baj, és azonnal megkezdték az újraélesztés. Hála a szakszerű segítségnek sikerrel jártak, és később folytatódott a mérkőzés.

Fotó: Napló-archív

A lefújás után Kovács Miklós, a hazaiak edzője így nyilatkozott a Hajdú-bihari Naplónak az incidensről: – Rögtön a mérkőzés elején egy traumatikus, drámai eset történt. Nagy Nándi földre került, eszméletlenül feküdt mindenféle életjel nélkül.

„Percekig küzdöttünk az életéért.”

Hála a szakszerű segítségnek, sikerrel jártunk. A később kiérkező mentősök távozása után újraindult a mérkőzés, ami egyaránt zavart meg játékosokat, stábtagokat és játékvezetőket is. Azt gondolom, hogy talán nem is volt sportszakmai értéke az első félidő fennmaradó részének. Talán ilyen esetekben a szabályzatot egyértelműsíteni kellene, hogy érdemes lenne-e lefújni a mérkőzést, hiszen amatőr sportról van szó, ahol az emberi egészség mindenek felett áll – formált véleményt a szakember.

Fotó: Napló-archív

A Napló megkereste Sápi Csabát, a Hajdú-Bihar megyei Játékvezető Bizottság elnökét, hogy ilyen esetekben milyen előírásokat kell követnie a bíróknak.

Sápi Csaba
Fotó: hbjb.hu

– A szabályok úgy rendelkeznek, hogy amennyiben haláleset történik, be kell szüntetni a találkozót. Itt szerencsére nem ez történt, bár hosszú percekig válságos volt a helyzet, de több olyan játékos is volt a pályán, aki tudta, mit kell csinálni és miként lehet segíteni ilyen helyzetben a mentők kiérkezéséig. A vendégek labdarúgója ollózó mozdulattal szerette volna megjátszania labdát, de sajnos a hazai játékos fejével találkozott a stoplisa. Ilyen esetben nem kell kötelezően piros lapot adni – régebben volt olyan szabályozás, hogy súlyos sérülés okozásáért azonnali kiállítás jár –, a játékvezető belátására van bízva, miként szankcionálja a történteket.

„Egy játékvezető minimális elsősegélynyújtási segítséget tud nyújtani, hiszen nem ez a feladatuk.”

A minimum követelmény, hogy minden sportpályán, sportlétesítményben a mérkőzés megkezdésekor lennie kell feltöltött elsősegély ládának és jó állapotú hordágynak. Sajnos előfordul, hogy akadnak ebből konfliktusok, amikor a bírók – szabályoknak megfelelően – a kezdés előtt ezt kérik a kluboktól – mondta el a megyei játékvezetők első embere.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában