Egymást segítve fejlődni

2020.07.17. 17:12

A futsalos módszerek segíthetnek az utánpótlásképzésben

Új futballkultúra megteremtése a célja Barczi Róbertnek, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) sportigazgatójának.

20200302 Szombathely HALADÁS VSE - ARAMIS SE Futsal mérkőzés NB I., Felső-ház, 1. forduló Képen: HAJMÁSI MILÁN Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Illusztráció / VN-archív

Az MLSZ korábbi versenyigazgatóját májusban nevezték ki a posztra, nyolc területért, az utánpótlás-válogatottak mellett az edzőképzésért, a nem edzőként dolgozó futballszakemberek képzéséért, klubfejlesztésért, a sporttudományért, a futsalért, a női szakágért és a grassroots programért felel majd – olvasható a Nemzeti Sport honlapján. Az MLSZ kidolgozott egy fejlesztési stratégiát, ami a nyolc ágazatra fog támaszkodni. A futsalszak­ág irányításával Kozma Mihályt bízta meg a szövetség, akihez így több mint 35 ezer játékos tartozik. A szakember a Hajdú-bihari Naplónak nyilatkozott az új rendszerrel kapcsolatban.

„Sztárcsinálási” időszak

Kozma Mihály
Fotó: Napló-archív

– A Barczi Róbert által létrehozott terv egyik fontos része, hogy ellenőriz és számon is kér, így ez egy hatékonyabb módszer lesz az eddigieknél. Az elképzelés az, hogy a nyolc terület, egy koncepció mentén harmonikusan össze tudjon dolgozni, mert eddig ezek elkülönülve működtek. Például a futsal segítheti a nagypályás utánpótlásképzést azzal, hogy a 6 és 12 éves közötti korosztályt, a mi módszereinket és edzésgyakorlatainkat felhasználva tanítják majd. Ezek, nyomás alatt történő, minél gyorsabb gondolkodásra késztető feladatok. Azért nagyon fontos ez, mert a gyermekeknél az idegrendszer kialakulása 12 éves kor körül ér véget, tehát a mozgástanulási képesség akkor fejeződik be, és az addig elsajátítottakat használják fel később. Itt van egy kis hátránya Magyarországnak, hogy ezt az úgynevezett „sztárcsinálási” időszakot figyelmen kívül hagyta. Csak az idősebb korosztályokra koncentrált, ami lényeges lemaradást eredményezett a nyugati országokhoz képest. Kozma Mihály, futsalért felelős vezetőként az egészen fiatal korosztály fejlesztését jelölte ki fő célként, amiben szerinte a futsalnak is nagy szerepe lesz. – A feladatunk, hogy egyrészt az önálló szak­ágat fejlesszük, másrészt pedig a nagypályás utánpótlást is minden tudásunkkal segítsük.

Videók készülnek

A szakember és csapata az MLSZ TV bevonásával tréningeket rögzít, majd küld ki a kluboknak. – Már eddig is készítettünk hatvan ilyen videót, és még tovább folytatjuk. Mint említettem ezek a gyakorlatok gyors gondolkodásra késztetik a kicsiket, nyomás alatt, ellenféllel szemben kell elvégezniük a feladatokat. Ezeket a felvételeket eljuttatjuk egy honlap segítségével az egyesületeknek, akik beépítik az edzéstervükbe. Később szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogjuk, hogy helyesen végzik-e el a feladatokat. Ez azért fontos, mert idáig ez a számonkérés nem történt meg, úgyhogy bármit ajánlott ki az MLSZ az egyesületeknek, nem biztos, hogy végre volt hajtva. A futsalszakág saját fejlesztésként pedig egyfajta produktivitási rendszert szeretne kialakítani. – Azt tapasztaljuk, hogy a nagypályához hasonlóan nagyon sok külföldi játszik a futsalbajnokságokban is. Nem akarunk honosítani játékosokat a válogatottba. Ha van egy erős utánpótlásbázisunk, akkor miért erőltetjük a korosabb légiósokat? Ezért találtunk ki egy rendszert, ami a magyar futsalosok játékperceit számontartja. A televíziós közvetítésekből származó jogdíjak ez alapján kerülnek majd a klubok között kiosztásra. Kozma Mihály elmondta, hogy reményei szerint minőségi változás előtt áll a magyar futball, bízik benne, hogy a már említett nyolc terület hatékonyan együtt tud majd működni a siker érdekében, és ehhez nagyban hozzájárul majd a futsal is.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában