Loki-túrák a BL-ben, 2. rész

2020.04.30. 15:54

„Foglyul ejtve” Tallinnban

A Loki gépe meghibásodott az észt fővárosban, de a győzelem minden kellemetlenséget feledtetett.

Paks 20130517 2013 Labdarúgás OTP Bank Liga NB1 28 forduló bajnoki mérkõzés MVM Paks DVSC Könyves Norbert Adamo Coulibaly

Fotó: Nemzeti Sport-archív

Sorozatunk első részében a svédországi Kalmarba kalauzoltuk el olvasóinkat, ugyanis a DVSC 2009-es Bajnokok Ligája-szereplése ott kezdődött. Mint megírtuk, az északi ország sokáig napfényes nyári estéinek egyikén harcolta ki a Loki a továbbjutást, ezzel bejutott a harmadik selejtezőkörbe, ahol szintén a sarkkörhöz jóval közelebb eső város csapata, a tallinni Levadia várt rá.

Mesés óváros

A debreceni játékosok többsége egyébként nem az észt bajnokot, hanem a lengyel aranyérmes Wisla Krakkót várta ellenfélül, ugyanis utóbbi esélyesebbnek számított a Levadiánál, ám az orosz iskolán nevelkedett Tallinn fegyelmezett, abszolút defenzív játékkal lehozta a két meccset, és kiverte ellenfelét.

Úgy tűnt, könnyebb rivális várhat a Debrecenre, bár az, hogy végül elbúcsúztatták a lengyeleket, kellő óvatosságra intett mindenkit a cívisvárosi reptéren.

Megérkezvén a festői Tallinnba megállapítható volt, hogy nem futballnagyhatalomról van szó Észtország esetében, ugyanis a Baltikum, de talán az egész kontinens egyik ékkövének számító településen az óváros nyűgözte le az idegent, és semmiképpen sem a bő négyezer fő befogadására képes „Kadrioru-staadion”.

Az odavágót megelőző este lezajlott helyszíni tréningre egy futópályával körülölelt, a főtribünjét tekintve a Nyíregyháza otthonához hasonlító, ám annál jóval kisebb létesítményben került sor. Ehhez képest az Oláh Gábor utcai stadion egy komoly arénának számított. A gyepen hőség és sirályok hada várta Szakályékat, nem véletlenül, hiszen nem volt messze a kikötő.

Mint említettük, a város tiszta és gyönyörű volt bő tíz esztendővel ezelőtt, és azt sem szabad elhallgatni, hogy a tallinni nők is nagyon szemrevalóak. Szóval rendkívül élhetőnek tűnt Észtország fővárosa. Bár a sikátorok a kései sötétedés után már nem néztek ki túl bizalomgerjesztően, az egyik ivó végében pedig egy hatalmas pokróccal letakart ajtó mögül baljós hangok hallatszottak, mintha valaki késeket fent volna, hajnal kettőkor. Jobbnak láttuk hát, ha nyugovóra térünk, még mielőtt „Boriszék” megszabadítanak bennünket csekélyke pénzünktől.

Ökölrázás, szitkozódás

A másnapi mérkőzésre menet is megmutatta azért a vadkeleti arcát Tallinn, ugyanis a Lokit szállító busz hatalmas dugóba keveredett, ezért egy szirénázó rendőrautó haladt a gépjármű előtt, de senkit nem érdekelt ez a tény az úton. A sofőr hol belehúzott és eszeveszett tempóban hajtotta a buszt, hol pedig beleállt a fékbe, mert a járókelők nem érezték szükségét annak, hogy kitérjenek az útból. A vezető hangosan káromkodott vezetés közben, a gyalogosok és a kocsivezetők pedig sűrű ökölrázás közepette szidták a buszon ülőket. Pedig a DVSC-nek kirendelt járművön hatalmas, zöld színű Levadia-felirat volt olvasható.

Sok örömük a stadionban sem lehetett az észteknek, hiszen bár jobban kezdett a csapatuk, a Loki végül Leandro góljával megnyerte az első összecsapást, és nagy lépést tett a BL playoffja felé. Érdekesség, hogy a piros-fehérek későbbi kétszeres gólkirálya, Adamo Coulibaly ekkor igazolt a Lokomotívhoz, és a tallinni találkozón még csupán a cserepadról beszállva szerepelt. Később persze alapember lett a francia.

Elromlott a gép

A maroknyi debreceni tábor nagy örömére tehát idegenbeli győzelmet arattak a kedvencek, akik a lefújás után gyorsan szedelőzködtek, mert rövid volt az idő a hazatartó gép indulásáig. Legalábbis egy ideig azt hitték, de a társaság „fogságba esett”, mert a mecset követően nem sokkal jött a hír, a repülő meghibásodott, és egy másikat küldenek a DVSC-ért, ami majd elviszi Polekszicséket a Hajdúságba.

Így lett az este fél tízes indulásból hajnali fél hármas felszállás, addig volt idő ismét megnézni a kikötőt és a tallinni gigantikus parkokat, de alkalom nyílt a bevásárlásra is az éjszakai reptéren.

Ugyan akadt némi tortúra az észtországi kirándulás során, az egygólos előny megszerzése okozta örömet ez sem tudta elrontani. Nyilvánvalóvá vált, hogy egy héttel később az Oláh Gábor utcán jó eséllyel örömünnepet láthatnak a Nagyerdő fái.

Tamás Nándor

Borítókép: Adamo Coulibaly (fehérben) akkor még új fiúnak számított, és Tallinban a cserepadon kezdett

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában