mi lesz veled, olimpia?

2020.03.25. 17:30

Frusztráló patthelyzetben a debreceni futóhölgy

Kácser Zita nehéz éven van túl, még a visszavonulást is fontolgatta.

Szkesfehrvr 20170609 Atltika 2017 Tavasz Orszgos bajnoksg OB Kcser Zita

Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport

Kedden hozta nyilvánosságra a japán miniszterelnök, hogy kormánya és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megegyezett, elhalasztják a 2020-ra tervezett tokiói olimpiát. Jelenlegi terveik szerint legkésőbb 2021 nyarán lezajlanak a játékok. Rengeteg sportolót érint ez Magyarország-szerte is, a Hajdú-bihari Napló Kácser Zita véleményét kérdezte a helyzetről, aki a tavaly Budapesten megrendezett Atlétikai Magyar Szuper Liga alkalmával 3000 méteres akadályfutásban szerzett egyéni kvótát Tokióba. A sportolónőnek 2019-ben súlyos sérüléssel és magánéleti válsággal is szembe kellett néznie, de ezeket leküzdve, új edzővel és nagy lendülettel kezdte meg 2020-as felkészülését.

Patthelyzet

– Egy szlovén szakemberrel dolgozom már tizenhatodik hete, eddig jól megy a munka, lépésről lépésre haladunk, a tervezetteknek megfelelően. Kedden értesültünk a rossz hírről, ami sok mindent át fog írni. Az első nagy versenyünk idén az olimpia lett volna, utána nyilván kérdésessé válik az Európa-bajnokság is.

„Az ember nem is tudja, hogy mit csináljon, készüljünk-e tovább, vagy ne, és ha igen, akkor mire?”

Ez egy elég frusztráló patthelyzet, mert, főleg távfutásban, 2-3 hét kieséssel több hónap munkáját dobjuk ki az ablakon. Nem tudom, hogy ebben a szituációban mit tehet egy versenyző, beszéljünk itt bármilyen sportágról – fogalmazott a futónő.

Az atlétának az előző évben még a visszavonulás is megfordult a fejében, ehhez képest most élete egyik legnagyobb kihívása előtt áll, de rövid idő alatt bizonytalanná vált minden.

Eredetileg egyéni kvótával biztos indulónak számított, de felmerül a kérdés, hogy ezt a pozícióját befolyásolhatja-e a halasztás. Egy adott olimpiára a hosszútávú atlétikai számoknál az előző ősztől számítandó a kvalifikációs időszak, amennyiben jövő nyáron lesznek az ötkarikás játékok, akkor Kácser Zita időeredménye már majdnem másfél éves lesz.

Bizonytalan a folytatás

– Eddig tudtam nyugodtan készülni, nekem nem volt létszükséglet, hogy versenyeken vegyek részt, azokhoz képest, akik majd a világranglista alapján kerülnek be. Viszont most nem tudom megmondani, hogy az én szintem érvényes lesz-e még, és ez a felkészülésemet jelentősen befolyásolja. Nem beszélve arról, hogy az edzőmmel csak erre az évre szól a szerződésünk. Egy ilyen kapcsolat nagyban függ a sikerélményektől, de ha nincsenek versenyek, nem tudjuk, hogy gyümölcsöző-e az együttműködés vagy sem, és érdemes-e tovább folytatni, vagy hogy egyáltalán tudná-e vállalni. Tavaly az is megfordult a fejemben, hogy befejezem, de aztán úgy döntöttem, hogy 7-8 hónapot még ráhúzok, ebből most 19-20 hónap lett. Az is kérdés, hogy egy ilyen komoly sérülés után van-e az embernek még annyi ereje, hogy ezt végigcsinálja.

„Nyilván ha már kivívtam ezt a lehetőséget, akkor szeretnék ott lenni az olimpián, de jelen helyzetben nem tudok meghozni egy konkrét döntést”

- zárta gondolatait Kácser Zita akadályfutó.

BA

Kapcsolódó cikkek:

Battai: az egészségnél és az emberéletnél semmi sem fontosabb

Kozák Luca az elmúlt időszakban kilépett a komfortzónájából

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában