Motorsport

2020.02.08. 15:30

Tizenkét évesen kétszázhússzal: új kihívások a debreceni tehetség előtt

A spanyol bajnokság után egy vadonatúj sorozatban húzza a gázt Varga Tibi.

Fotó: Varga Tibor magánarchívuma

Northern Talent Cup (NTC) néven új utánpótlás-sorozatot indít a MotoGP-versenyeket is szervező Dorna. A kizárólag Észak- és Kelet-Európából származó pilóták részére kiírt versengésen 2020-as KTM RC4-R-es motorokkal száguldoznak majd a fiatalok.

Nem egyszerű bekerülni egy nemzetközi sorozatba, hiszen a szakemberek sok mindent figyelembe vesznek a kiválasztásnál. Nézik a fiatalok viselkedését, fejlődését, megjelenését és bizony a lehetséges későbbi reklámértékét is. Mivel a hagyományos motoros nemzetek versenyzői mellett kisebb esélye van bekerülni más országok versenyzőinek, a Dorna életre hívta az NTC-t, hogy a kevésbé reflektorfényben lévő pilóták is kihozhassák magukból azt, ami a tehetségük alapján bennük van.

Felemás szezon

A 24 fős mezőnyt 11 ország versenyzői alkotják, hazánkat Görbe Soma és a debreceni Varga Tibor képviseli majd a sorozatban. A 12 éves Varga „Szikla44” Tibit ezúttal is a korábbi Európa-bajnok Györfi Alen és csapata, a Forty Racing készíti fel a versenyekre.

Fotó: Matey István

– A tavalyi idényemre felemás érzésekkel tekintek vissza – árulta el Varga Tibi. – Voltak jó versenyeim, de időnként megtréfált a technika, előfordult, hogy egy futam alatt kétszer állt le alattam a motor, amivel dobogós helyezéstől estem el. A spanyol bajnokságban olyan fiatalokkal kellett felvennem a versenyt, akik szinte azokon a pályákon nőttek fel, én pedig sokszor csak a versenyhétvégén tudtam körözni az aszfalton. Az edzéseken párhuzamosan tanultam a versenycsíkot és állítgattuk a motort.

„A legtöbbször úgy nézett ki, hogy a kvalifikációs helyezésemhez képest a versenyeken pozíciókat jöttem előre, hiszen ahogy egyre jobban éreztem a pályát, úgy gyorsultam”

– elevenítette fel a 2019-es szezonját a hajdúsági kislegény.

Nagyon készül

A fiatalok számára külön motiváló lehet, hogy az NTC-s pilóták többször is a világ legjobbjai előtt mutathatják meg magukat, ugyanis egyszer a Superbike-vb, kétszer a MotoGP, míg háromszor a német bajnokság (IDM) betétfutamaként rendezik meg az aktuális versenyüket.

– Nagyon izgultam, hogy bekerülök-e a kupába, ha nem jött volna össze, akkor maradtunk volna a hispán bajnokságban, de egy osztállyal feljebb a PreMoto4-es kategóriában. A NTC-ben 17 év a felső korhatár, én leszek a harmadik legfiatalabb, de nem vészes, mert a legtöbben 13-14 esztendősek lesznek a mezőnyben. A motorok végsebessége 210-220 km/óra nagyjából, szóval a tempóra biztos nem lesz panasz. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, komolyan készülök rá, naponta edzek és hetente kétszer muay thai-edzésre is eljárok. Szerencsére erre a szezonra növekedett a szponzoraim száma is, akik segítsége is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy rajthoz álljak az NTC-ben. A győztes itt is lehetőséget kap majd a Red Bull Rookies Cup-ban, szóval motivációban nincs hiány. Február 15-én tesztelünk Spanyolországban, már alig várom – nyilatkozta Varga Tibi.

MSZ

A versenynaptár

  • Április 4–5.: Oshersleben (teszt)
  • Április 17–19.: Assen
  • Május 20–22.: Red Bull Ring
  • Június 4–6.: Oshersleben
  • Június 19–21.: Sachsenring
  • Augusztus 7–9.: Brno
  • Szeptember 11–13.: Lausitzring
  • Szeptember 25–27.: Hockenheim
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában